Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Haglunds uttalanden om ryskundervisning irriterar Tuomioja

Från 2015
Uppdaterad 26.03.2015 18:15.
Försvarsminister Carl Haglund

Utrikesminister Erkki Tuomioja kritiserar försvarsminister Carl Haglunds uttalande om att det skulle ge fel signal att ersätta svenskan med ryska i östra Finland. Varför försvårar Haglund arbetet för oss som försöker säkra svenskans ställning i Finland? undrar Tuomioja.

Haglund har i två tidningsintervjuer på sistone, i Uusi Suomi och Maaseudun Tulevaisuus undrat vad det skulle ge för politisk signal i rådande läge att ersätta svenskan med ryska. Enligt Haglund är tidpunkten inte den rätta för ett sådant beslut.

Tuomioja skriver på sin Facebooksida att Haglund "med sina osakliga kommentarer gör det svårare för oss som vill säkra svenskans ställning i Finland".

Borde vi ha lagt engelskundervisningen på is när USA inledde sitt anfall mot Irak? undrar Tuomioja.

Haglund försvarar sin linje

Försvarsminister Carl Haglund (SFP) försvarar sin linje i språkfrågan i en kommentar till Yle nyheter. Han säger att han ingenting har emot ryska som skolspråk och att han själv studerade ryska och flera andra språk i skolan.

Det Haglund motsätter sig är att man i skolor i östra Finland skulle ersätta svenskundervisningen med undervisning i ryska. Han tycker att det inte har funnits någon genuin vilja att lära sig ryska i östra Finland utan att försöket är riktat mot skolsvenskan.

När det gäller de politiska signalerna i anslutning till språkundervisningen, framhåller Haglund Finlands långvariga kopplingar till Norden och väst. Att på försök ersätta skolsvenskan med skolryska skulle kunna ge fel signaler i väst och öst. Han befarar att försöket också skulle kunna användas i propagandasyfte i Moskva.

Haglund anser att det var smaklöst av Tuomioja att fråga sig om Finland borde ha lagt engelskundervisningen på is då USA inledde Irakkriget.

Läs också: Klart ja till fortsatt skolsvenska

Artikeln uppdaterades kl 18.15 med Haglunds kommentarer.