Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Historiska tävlingar kallar – ”Betyder jättemycket”

Från 2015
Uppdaterad 26.03.2015 19:15.
Catharina Kock
Bildtext Catharina Kock är med i Finlands trupp i Europeiska spelen 2015.

Finlands olympiska kommitté har utnämnt 23 nya idrottare till Finlands trupp i Europeiska spelen som går av stapeln i sommar. En av de utvalda är fäktaren Catharina Kock som blev både överraskad och lycklig över uttagningen.

De europeiska spelen ordnas för första gången i Baku i Azerbajdzjan den 12-28 juni i sommar. Finlands trupp utökades idag med 23 idrottare, och bland annat värjfäktaren Catharina Kock fanns med på listan.

– Det känns jättebra! Jag trodde inte själv att jag skulle komma med, så när jag hörde det blev jag samtidigt överraskad och jätteglad. Det är alltid stort att få vara med när något som ”Europa-OS” arrangeras för första gången, säger en belåten Kock då Yle Sporten ringer upp.

Förutom Kock deltar också en annan värjfäktare från Finland, nämligen Niko Vuorinen. I övrigt känner Kock ingen av de uttagna sedan tidigare. Platsen är däremot bekant.

– Jag har faktiskt varit i Baku tidigare, vi hade VM där för kanske fem år sedan. Då fungerade allting bra, tävlingarna var väl arrangerade och jag har positiva minnesbilder därifrån, säger Helsingfors Fäktare-idrottaren.

"Hoppas det blir nummer ett"

Kock har tidigare bland annat vunnit EM-silver bland under 23-åringar. Förra året placerade hon sig 44:a i EM och året innan 53:a i VM. Uttagningen till Baku rankar hon in bland sina tre främsta meriter.

– Vi hoppas att det blir nummer ett om jag lyckas göra bra resultat. Redan det att jag kommit med är en jättestor grej för det är ganska svårt. Precis som ett OS-kval, det är jättesvårt att kvala in, säger Kock som hoppas att det här kan ge hela fäktningen i Finland ett lyft.

– Överlag finns det många människor som inte vet vad fäktning är och då det ju jättebra att vi får åka och representera hela grenen. Det betyder jättemycket för sporten att få två deltagare till ett såhär stort evenemang. Hoppas det kan leda till att några juniorer hittar grenen och börjar fäkta.

Bland övriga idrottare som idag valdes med finns bland andra OS-mästaren i skytte Satu Mäkelä-Nummela, brottaren Petra Olli, samt beachvolleyparen Emilia och Erika Nyström och Riikka Lehtonen och Taru Lahti.

Tidigare hade sju finländare och tre lag valts till truppen. Under vårens lopp kommer det finländska laget att fullbordas så att den slutliga truppen är klar i början av maj.

Finlands trupp hittills i Europeiska spelen 2015:

Skytte:
Lerduveskytte: Marko Kemppainen
Gevär: Juho Kurki
Dubbeltrap: Sami Ritsilä
Lerduveskytte: Marjut Heinonen
Trap: Satu Mäkelä-Nummela, Mopsi Veromaa

Beachvolley
Emilia Nyström - Eerika Nyström
Riikka Lehtonen - Taru Lahti.

Bågskytte
Taru Kuoppa
Antti Tekoniemi

Karate
+68 kg: Helena Kuusisto
Kata: Pasi Hirvonen

Volleyboll
Herrarnas landslag (truppen klarnar senare)

Kanot
K-1: Oona Vasko
K-1: Miika Dietrich
K-2: Miika Nykänen - Jeremy Hakala

Fäktning
Värja: Catharina Kock
Värja: Niko Vuorinen

Boxning
54 kg: Marjut Lausti
60 kg: Mira Potkonen
56 kg: Matti Koota
81 kg: Ville Hukkanen

Brottning
-58/63 kg: Petra Olli

Terrängcykling
Jukka Vastaranta

Triathlon
Kaisa Lehtonen

Simhopp
Roosa Kanerva
Saija Paavola
Ellen Sirkka
Juho Junttila

Tävlingsaerobic
Finlands lag (truppen klarnar senare)

Rytmisk gymnastik
Finlands lag (Riikka Kangas, Sonja Kokkonen, Elina Koprinen, Kristina Lapina, Iina Linna och Aino Purje).