Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Astrid Lindgrens liv och tid

Från 2015
Uppdaterad 21.03.2018 12:58.
Astrid - en berättelse
Bildtext Astrid Lindgren med sin son Lasse

Hon blev Astrid med hela Sverige och Astrid Lindgren med en hel värld. Hennes berättelser och hennes figurer färdas över alla gränser. I tredelade dokumentärserien Astrid - en berättelse visas aldrig tidigare publicerat material ur dagböcker, brevväxlingar och filmer.

Som ung kvinna påverkades Astrid Lindgren starkt av tiden och de normer hon levde i. Som författare och senare opinionsbildare, kom hon att för alltid påverka tiden och vårt sätt att tänka.

Under hela andra världskriget skrev småbarnsmamman Astrid, ännu inte författare, en krigsdagbok.

Astrid var den modiga och oförvägna, den djupt melankoliska, den engagerade, den skrivande, på natten drömmande. Hon menade att utan Lasse, barnet som hon födde ung och ogift och tvingades lämna bort, utan honom hade hon inte blivit en berömd författare.

Astrid är en stark och komplex dokumentär av Kristina Lindström, som var en av de två regissörerna bakom den prisbelönta dokumentären om Palme.

- Astrid Lindgren var en exceptionell person vars liv och berättelser har så många lager, hon upphör aldrig att överraska, säger Kristina Lindström.

- Alla har sin egen relation till Astrid Lindgren, för mig som barn var hon Rösten, Rösten ur radioapparaten. Det finns fortfarande ingen som hon, säger regissör Kristina Lindström, som själv haft förmånen att träffa och intervjua Astrid Lindgren under 1980-talet.

3 avsnitt (del 1 - Sorgfågel, del 2 - Starkast i världen, del 3 - Allas mor)
60 dagar på Arenan.

Serien är en repris från april 2015