Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Balansgång mellen livet och sjukdomen

Från 2015
Uppdaterad 09.04.2015 16:14.
Att våga livet
Bild: Marita Hällfors / Pink Orbit Production

Linda Mokko har bipolär störning och har upplevt fyra psykoser som är farliga för hjärnan och tunga att återhämta sig ifrån.

De flesta som varit med om en psykos har inte några klara minnesbilder efteråt men Linda minns tydligt. Hon beskriver hur det känns när en rationell sida är kvar i vardagsmedvetandet och försöker hantera en allt mer manisk del av personligheten som föreställer sig olika skräckscenarier.

När den maniska delen tar över behöver hon sjukhusvård och medicinering. I dokumentären berättar Linda på ett öppet och detaljrikt sätt om sina upplevelser. Hon förvånas själv över sina upplevelser och till och med roas av dem så här i efterskott.

I programmets bildspråk lever hon sig in i hur det kändes när psykosen låg på och försöker förmedla det. Linda har också en helt vanlig vardag. Hon är gift och ute i arbetslivet. Bipolariteten är under kontroll tack vare medicinering och för att hon strävar efter att göra medvetna val för att minimera stress.

Årstiderna påverkar henne även starkt. Det gick till exempel inte att tänka sig att fira sitt bröllop på våren, eftersom en sådan spänning nästan säkert hade lett till mani, möjligtvis även en psykos.

Det är inte lätt att våga livet när man vet att entusiasmen oförmärkt kan glida in i ett sjukdomstillstånd. Linda på mera mod att våga ta fler risker, för: "Det är ändå det som gör att livet känns som liv."

Dok: Att våga livet
Yle Fem fredag 3.4.2015 kl. 20.00 (repris lördag 4.4)
30 dagar på Arenan

Manus och regi: Emma Fogelholm och Janna Thorström
Produktion: Pink Orbit Production, 2014