Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Niklas tolererar inte diviga artister

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Niklas Rosström en av Vegas sommarpratare i bild.
Bildtext Niklas Rosström tycker att stjärnorna ska bete sig. Precis som alla andra.

Top Gear-kändisen Jeremy Clarkson får sparken, för nu tolererar ledningen inte längre hans beteende. Varför blir man egentligen så himla divig?

Niklas Rosström är konsertarrangör med över 30 års erfarenhet av branschen, och han har träffat en del divor under sina dagar. Trots att man kanske kunde tro att det är de äldre som levt i stjärnglansen i många år som är värst, så är det faktiskt de yngre stjärnorna som gett Niklas mest huvudbry.

- Det är de unga, och de som blir kända snabbt och inte har något perspektiv på branschen, som riskerar att bli divor. Det är när du är ung och osäker som du inte vet hur du ska bete dig, säger Niklas.

Niklas vågar säga nej

Ofta hjälper det till att vara en stor stjärna om du vill få din vilja igenom. Niklas har ändå handskats med så pass många stjärnor nu att han lärt sig att säga nej till konstiga krav och önskemål.

Många artister vill bara kolla vad folk går med på. Jag brukar stryka mycket.

- Jag tror att unga arrangörer kanske har det lite svårare, eftersom de också ser upp till artisterna och vill vara dem till lags, men jag säger nog ifrån ordentligt. Jag tycker det är onödigt att komma hit med fasoner som inte hör till vanligt mänskligt beteende.

En situation där Niklas ofta kan säga nej är när artisterna levererar sina så kallade raiders, alltså kravlistor, på vad de vill ha backstage och på scenen.

- Många artister vill bara kolla vad folk går med på. Jag brukar stryka mycket, säger han.

Niklas berättar att han varit med om många konstiga kravlistor, till exempel ett band som begärt ett foto på en viss person från orten, att ha i sin loge.

- En gång när vi ordnade Popkalaset var det en engelsk artist som skrev att han ville ha en prostituerad, och droger backstage. Det är klart man tar bort sådana här helt sjuka saker, inte går man med på sådant.

Sprang ut och köpte tamponger

Men visst hjälper Niklas också till när det kniper. Han har till exempel åkt till doktorn tillsammans med en artist som fått en plötslig släng av munherpes.

Om Robbie Williams kommer hit, så får du som arrangör kanske skaka hand med honom, men sedan ser du honom inte.

- Sedan finns det de här yrvädren som glömmer saker. Jag har till exempel sprungit iväg och köpt tamponger och fixat strumpbyxor. Allt är möjligt, säger Niklas.

De riktigt stora stjärnorna behöver ingen hjälp, för de är alltid omringade av managers och personliga assistenter.

- Man kommer inte nära dem. Om till exempel Robbie Williams kommer hit, så får du som arrangör kanske skaka hand med honom, men sedan ser du honom inte. Han har en egen organisation som sköter om allt.

Det handlar om att bygga upp ett ego

Artistbranschen skiljer sig mycket åt om man jämför med ett mer normalt jobb. Niklas säger att ett vanligt jobb är mer konkret, medan artistbranschen är mer flytande, och handlar mycket om att bygga upp ett ego.

- Det handlar också mycket om hur du hanterar det att du varje dag får uppmärksamhet, och att folk beundrar dig hela tiden. Många artister får problem när de kommer hem efter en turné, eftersom de är vana vid att hajpas upp hela tiden av publiken som står och skriker att de älskar en.

Eftersom Niklas varit verksam så länge har han lärt sig att hantera vissa jobbiga situationer, men unga nya band undviker han gärna om han kan.

Efter hans spelning gick jag in i hans loge och där stod han och hade sex.

- De vet oftast inget om någonting, för de har blivit stjärnor så fort. De äldre har perspektiv på livet, och en större respekt för dig som arrangör, säger Niklas.

Niklas försöker ändå inte uppfostra de unga artisterna, eftersom ”de är vad de är”, enligt honom själv. Och så avslutar han med ett fint exempel på detta.

- En kille från Sverige blev snabbt ett stort fenomen. Efter hans spelning gick jag in i hans loge och där stod han och hade sex. Jag tog det jag var ute efter och gick vidare. Han fick stå där och hålla på.

Mer om ämnet på Yle Arenan