Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kasper Hämäläinen: Den nordirländska betongen går att forcera

Från 2015
Uppdaterad 26.03.2015 17:41.
Programmet är inte längre tillgängligt

Seger är i praktiken det enda som duger för att de realistiska chanserna till en plats i EM-slutspelet i fotboll hålls vid liv. Nordirland ligger tvåa i kvalgruppen med nio poäng i bagaget. Finland har fyra poäng och är fyra i gruppen. Rörlighet är Kasper Hämäläinens nyckel till framgång.

Finland har endast gjort fyra mål på fyra matcher i EM-kvalet. Av dem kom tre borta mot Färöarna i september 2014 medan Mixu Paatelainens mannar lyckades ta sig förbi Greklands försvar en gång. Mot Rumänien och Ungern blev det en blank nolla i målprotokollet.

Nordirland är ett fysiskt lag som spelar defensiv kontringsfotboll. Laget har hittills bara släppt in tre baklängesmål och Finland står inför en svår uppgift som Kasper Hämäläinen har receptet till.

- Vi skall se till att måltorkan tar slut mot Nordirland genom att spela kombinationer och genom våra stigande ytterbackar, säger Hämäläinen till Yle Sporten. Vi måste spela bollar bakom backlinjen och vara aktiva och rörliga uppe i banan. Vi måste vara kreativa.

Nordirland förlorade sitt genrep

Nordirland förberedde sig inför matchen mot Finland genom att möta Skottland. Skottarna vann matchen efter ett sent mål av Christophe Berra, som från nära håll nickade in segerstruten. Hämäläinen lägger inte mycket vikt på den kampen.

- Vi såg matchen där Nordirland inte spelade med sitt bästa lag. Det blev ändå klart hur defensivt Nordirland spelar. Så fort de vinner bollen lägger man iväg en långboll och försöker hitta sina forwards som endera håller boll eller försöker avancera direkt.

- Vi måste ha en bra balans mellan våra lagdelar och ha koll på Nordirlands kontringar, säger Hämäläinen om Nordirland som har gjort sex mål på fyra matcher.

- I början kommer vi att försöka hitta ytorna bakom backlinjen. Om det lyckas backar nordirländarna säkert hem ytterligare. Om vi får ytor framför försvarslinjen så är vi giftiga. Våra yttebackar kommer att stiga och skapa inlägg. Då måste vi ta vara på bollen för att motståndaren inte skall kunna kontra.

Läs också:
Tim Sparv gillar press
Fakta: Finland och Nordirland jämna
Vad är Eremenkos roll mot Nordirland