Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1961

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Jean-Claude Pascal sjunger i Eurovisionen år 1961.
Bildtext Jean-Claude Pascal vann Eurovisionen år 1961 för Luxemburg.
Bild: EBU

Deltagarantalet i den sjätte Eurovisionstävlingen slog rekord, hela sexton länder deltog. Finland, Spanien och Jugoslavien stod för första gången på scenen.

Cannes var värd för Eurovisionen efter att Frankrikes Jacqueline Boyert tog hem vinsten året innan. För första gången arrangerades tävlingen på en lördag kväll, något som kom att bli tradition.

Finland deltog för första gången och skickade en då 21-årig Laila Kinnunen till tävlingen med låten Valoa ikkunassa (ungefär Ljus i fönstret). Finland kom på en delad tionde plats, men var ändå sex jurymedlemmars favorit och fick alltså sex poäng.

Laila Kinnunens framförande i den finska uttagningen finns förevigat i Yles arkiv. Laila Kinnunen ställde upp i de finska Eurovisionsuttagningarna ännu åren 1962, 1966, 1967 och 1969, men år 1961 blev det enda året som hon fick representera Finland.

Finland har aldrig klarat sig särskilt bra i Eurovisionen. Enda gången landet nått topp fem var år 2006 då Lordi vann hela tävlingen.

Sveriges Lill-Babs sjöng uttrycksfull om April, april men slutade på fjortonde plats. Nora Brockstedt representerade Norge för andra året i rad. Trots att hon lämnat pälsen hemma och sjöng om Sommer i Palma så stannade hon på en sjunde plats.

Lill-Babs tävlade för Sverige i Eurovisionen år 1961.
Bildtext Lill-Babs demonstrerar hur flickorna tar på sig sina nya hattar våren till ära.
Bild: EBU

Vinsten gick för första gången till Luxemburg som deltog med en fransman. Jean-Claude Pascal var en känd skådespelare som övertygade jurymedlemmarna med låten Nous Les Amoureux. Överlag verkade franska vara det språket som gick bäst hem hos jurymedlemmarna, det var redan fjärde gången på sex år som en låt på franska vann.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.