Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tulpaner så långt ögat kan nå

Från 2015
Uppdaterad 29.03.2015 12:02.
Tulpanparken Keukenhof.
Bild: Yle/ Daniel Olin

Vill man ta sig en ordentligt titt på olika sorters tulpaner gäller det att ta sig till världens största tulpanpark Keukenhof, cirka en timmes bilfärd från Hollands huvudstad Amsterdam. Och tulpaner intresserar människor. Parken som är öppen åtta veckor per år hade ifjol över en miljon besökare.

Trädgårdsmästaren André Beijk rensar ogräset i en av de otaliga tulpanrabatterna i parken Keukenhof. Ett arbete som inte tar slut i första taget. Parken är 32 hektar stor och påminner den här tiden på året om ett färggrant lapptäcke. Beijk berättar att arbetet med att bekämpa ogräset ändå inte är närapå lika arbetsdrygt som då han i höstas planterade blomlökarna.

Blommorna planteras i tre lager

- I höstas planterade jag och mina kolleger sju miljoner lökar. Vi kryper på våra knän med en spade i handen och planterar dem en åt gången. Det är tufft arbetet som tar åtta till nio veckor under hösten.

Trädgårdsmästaren André Beijk tar hand om tulpanerna i tulpanparken Keukenhof.
Bildtext André Beijk rensar ogräset bland tulpanerna.
Bild: Yle/ Daniel Olin

Beijk säger att han njuter av varje sekund på jobbet under våren. Det är nu han ser resultatet av höstens arbete. Tulpanerna - och också andra blommor - har planterats i tre olika lager.

- Till exempel i den här rabatten kommer först krokusarna upp, efter det tidig tulpan varefter äldre tulpan. På så sätt har vi cirka åtta veckor av färgprakt på ett och samma ställe.

Kort men intensiv säsong

Parken Keukenhof är öppen åtta veckor per år, från slutet av mars till slutet av maj. Våren i Holland är sval vilket får blomlökarna att börja blomma.

Keukenhof fungerar också som ett skyltfönster för den holländska tulpanindustrin. Blomlökarna doneras av odlare runt om i Holland och det finns hela 800 olika tulpansorter i Keukenhof.

Tulpanparken Keukenhof.
Bild: Yle/ Daniel Olin

Under de åtta veckor som parken var öppen ifjol hade Keukenhof över en miljon besökare. I år väntar man sig lika många. Det innebär över 60 000 besökare per dag under de livligaste dagarna.

Hillary Andrews kommer från Kalifornien, USA. Hon är på ett kort besök i Holland och säger att hon nu med egna ögon vill se det som Holland kanske är mest känd för, det vill säga fält av tulpaner.

- Visst är det vackert, men å andra sidan är jag nog lite förbryllad över hur många turistbussar som kommer hit. Det känns som om här är mer människor än blommor, säger Andrews och tillägger att hon inte är någon trädgårdsmänniska.

Hon berättar att hennes egen trädgård på den amerikanska västkusten har fler djur än blommor.

Betydligt mer begeistrad är Aissah Santos från Filippinerna. Hon liksom många besökare är utrustade med en ”selfiepinne”” och hon har fullt med att ta bilder på sig själv framför de otaliga tuplanerna.

- Vi ska senare i dag flyga hem till Filippinerna men jag tog mig tid att besöka denna vackra park före flyget avgår, berättar Santos och skyndar vidare till nästa tulpanrabatt med selfiepinnen i högsta hugg.

Tulpanparken Keukenhof.
Bildtext Selfiepinnen är populär bland Keukenhofs besökare.
Bild: Yle/ Daniel Olin

I maj grävs alla lökar upp - och festen är slut

Till trädgårdsmästaren André Beijk arbete hör inte bara att sköta blommorna utan han får även svara på besökarnas frågor, och förstås ta bilder på turister framför blommorna.

Men han klagar inte, säsongen är kort och när parken stängs i slutet av maj byter Keukehof skepnad. Då grävs alla sju miljoner lökar upp och slängs. Beijk berättar att den första veckan i juni är tuff.

- Först känns det tråkigt, den färglada parken blir liksom brun. Men jag brukar jämföra det med en födelsedagsfest. Alla fester tar slut i något skede. Dagen efter festen kan det kännas tomt, men sedan minns man det trevliga och så småningom börjar man planera nästa års fest, berättar Beijk.

Tulpanparken Keukenhof.
Bild: Yle/ Daniel Olin