Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

”Trädgården ska inte se ut som på ett vykort”

Från 2015
Yle Nyheter TV-nytt: "Trädgården behöver inte vara finpolerad" - Spela upp på Arenan

Trädgårdsmässan öppnade i dag i Mässcentrumet i Helsingfors. I år är det trendigt att inte ha en alltför välstädad trädgård. Inspireras inför trädgårdssäsongen av klippet!

Totalt 667 utställare finns på plats under den fyra dagar långa Trädgårdsmässan, som öppnade sina dörrar på torsdagen.

Hit vallfärdar massor av människor med grön tumme som vill inspireras inför den kommande trädgårdssäsongen. I år ska trädgården inte se allt för välstädad ut, anser Eva Wuite, hortonom och landskapsplanerare från Yrkeshögskolan Novia.

- Trädgården behöver inte vara så finpolerad och den är ingenting man behöver visa upp åt grannar och vänner. Trädgården är ett hem och det ska få vara lite rörigt, säger Wuite.

Det ska se slitet och naturligt ut

Natursten, betong och metall är element som dominerar i årets trädgård. Koppar och rost syns i trädgårdsbelysningen. Golvet ute på terrassen får gärna vara av gjord av tall som är impregnerad i ättika, som är en stor trend i Europa just nu.

- Ättikaimpregnerad tall har femtio års garanti så det här är kvalitet, säger Wuite.

Bambu, prydnadsgräs, nyttoväxter och paraplyspaljerade ekar är riktigt inne.

- Spaljerade träd fungerar som parasoll. Man kan sitta under träden och solen skiner jätteskönt mellan bladverken.

Den som tänker plantera växter i sin trädgård enligt årets trender, ska dessutom blanda alla växter friskt. Resultatet ska vara naturligt.

- Man ska inte mera plantera i stora massor utan skönt blanda alla växter så att det ser ut som en naturlig äng. Det är vackraste, säger Wuite.

Pris för Årets Närmatsgärning går till Pedersörebo

Thomas Snellman har rest hela vägen från Österbotten för att ta emot priset för Årets Närmatsgärning på Trädgårdsmässan. Hans marknadsföringskanal Reko har hjälpt närmare femtio producenter och 30 000 konsumenter att hitta varandra gratis via Facebook.

- Jag har gett små och medelstora producenter en möjlighet att hitta en marknadsföringskanal som egentligen inte har funnits tidigare, säger Snellman.

Snellmans koncept går ut på att konsumenter fungerar som administratörer för slutna grupper på Facebook. Administratörerna godkänner konsumenter, som vill handla direkt från producenterna och producenter, som vill sälja.

Producenterna lägger sedan in en annons om sin produkt, sitt pris och på vilket sätt de vill ha betalt i Facebook-gruppen. Konsumenterna meddelar därefter vilka mängder varor de vill köpa genom att skriva i kommentarfältet under annonsen. Vid en bestämd tidpunkt kommer konsumenterna till en bestämd plats och hämtar upp sina varor av producenterna.

- Det är som en stor marknad som är över på ungefär en halvtimme, säger Nyman.

Med den nya marknadsföringskanalen hoppas Snellman kunna hjälpa speciellt de små ekologiska producenterna att nå ut till sina konsumenter och överleva rent ekonomiskt.

- Varje dag slutar fyra jordbrukare jobba i Finland. Jag är glad för varje enskild producent som jag kan hjälpa och skapa lite framtidstro med den här marknadsföringskanalen, säger Snellman.