”Kunderna kommer inte lika ofta”
När kunderna hushåller med sina pengar väljer de bort onödiga skönhetsbehandlingar. Även inom frisörbranschen blir besöken färre.
– Kunderna har inte minskat i vår salong, men däremot kommer de inte lika ofta som förut, säger Lena Melkko som driver skönhetssalongen Kauneushoitola Lena Melkko på Biskopsgatan i Borgå.
De svaga ekonomiska tiderna har lett till att kunderna kommer till skönhetssalongen en eller två gånger om året, medan de tidigare brukade göra fyra besök om året.
Fotvård fortfarande populärt
Lena Melkko säger att vissa kosmetologtjänster fortfarande är efterfrågade, som till exempel fotvård.
– Fotvård liknar mera hälsovård och det är viktigt att sköta om sina fötter regelbundet. Också ansiktsbehandlingar mot acne är fortsättningsvis vanligt bland ungdomar.
Men de allra dyraste behandlingarna lönar det sig inte att marknadsföra i ekonomiskt hårda tider. Ultraljudsbehandling mot fettceller hör till en av de dyraste tjänsterna Melkko erbjuder, och hon räknar med att ta maskinerna i bruk igen när tiderna blir bättre.
– Det är viktigt att följa med sin tid och veta vad kunderna vill ha. Det lönar sig kanske inte att erbjuda sådana tjänster som man vet att kunderna inte är färdiga att betala för.
Bra att erbjuda många tjänster
Salongen erbjuder frisörtjänster och olika kosmetologtjänster, allt från makeup till fotvård. Lena Melkko tror att ett vinnande koncept är att erbjuda ett varierande utbud av tjänster.
– Äldre människor kan få både fotvård och hårklippning på samma ställe.
Konkurrens är ingenting som Lena Melkko tänker på särskilt ofta. Hon håller ändå ett öga på vad som händer i Borgå och säger att vissa skönhetssalonger drabbats hårdare än andra.
– Det viktigaste för mig är att jag sköter mitt arbete till hundra procent och att mina kunder är nöjda.
Frisörsalongerna drabbas också
Maria Björklund driver frisörsalongen Salon 19 i Lovisa. Hon berättar att hon gjorde ett märkbart sämre resultat 2014 än under de tidigare åren. Liksom Melkko berättar också Björklund att kunderna kommer mer sällan.
– Pauserna mellan besöken blir längre, säger hon.
Maria Björklund säger att hon förstår att folk väljer att spara in på frisörbesöken när tiderna är dåliga. Först ska räkningar, mat och hyra betalas och om det blir pengar över kan man eventuellt unna sig någonting.
Dessutom väljer en del människor att både färga och klippa håret själva.
Som egenföretagare kan det vara tufft eftersom inkomsterna varierar. Dessutom går en stor del av pengarna till skatter och försäkringar.
– Jag jobbar när jag har kunder. Det måste man göra som egenföretagare. Men jag älskar ändå mitt jobb och ångrar inte att jag valde att bli frisör, säger Björklund.