Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vad f-n händer i Jemen?

Från 2015
Striderna mellan houthimilisen och regeringslojala styrkor fortsätter i Aden.
Bildtext Var ligger Jemen och varför är det kaos där?
Bild: EPA/STRINGER

I nyheterna talas det mycket om kaoset i Jemen och om Saudiarabien. Men vad är det egentligen som pågår där? Vi ger dig en jättesnabb koll på läget.

De viktigaste spelarna är:

  • Houtirebellerna som sägs få stöd av Iran och som vill ha bort den nuvarande presidenten Hadi. Rebellerna är missnöjda med den behandling som folk i norra Jemen får av regeringen.
  • Saudiarabien som stöder president Hadi. Saudiarabien leder den grupp av länder i Mellanöstern som sagt att de kan hjälpa till att styra upp läget i Jemen millitärt. De har även en del relationer med USA.
  • Al-Qaidas lokala gren i området som jävlas med både president Hadi och rebellerna.
  • Nykomlingen IS som försöker roffa åt sig en del av kakan nu när det är tumult i landet i övrigt och som i princip bråkar med alla.

Det som står på spel är:

  • Transportvägar för båtar som fraktar bland annat en hel del olja genom det lilla sundet mellan Jemens sydvästra spets och Djibouti i Afrika
  • Stabilitet – Saudiarabien vill inte ha en granne söder om sig som är kompis med Iran, som Saudiarabien inte är helt på god fot med. Anledningarna är både politiska och religiösa – Iran är främst shiamuslimskt medan Saudiarabien är sunnimuslimskt.
  • Stabilitet, del 2 – Terrorgrupper som Al-Qaida och IS har mycket lättare att härja fritt om det är kaos i Jemen eftersom det inte finns någon organisation som kan hålla koll på dem.

Dessutom är det fortfarande inbördeskrig i Syrien och krig mot IS där och i Irak, och Israel retar fortfarande gallfeber på de flesta i Mellanöstern. Det många är rädda för är att om det annars rätt stabila Saudiarabien som har mycket makt och pengar också börjar ta till vapen så kan det leda till att hela området hamnar i ett fullskaligt krig. Och krig leder oftast till mera krig som leder till mera krig, och ja...

Om du vill läsa mera ingående om läget, kan du göra det här!

Mer om ämnet på Yle Arenan