Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Spara inte på blöjorna"

Uppdaterad 27.03.2015 14:39.

Samhället vill bli av med sina åldringar i förtid och Raseborg borde be studerande om hjälp då staden ordnar höstmarknad. Det anser fredagssnackarna och limlappsanvändarna Lea Adolfsson och Dan Idman.

Tidningen Västra Nyland skrev i onsdags (25.3) om en krigsveteran i Raseborg som fick besked om att han får nöja sig med fyra blöjor per dygn, att hans intervallvård blir dubbelt så dyr och att hans hemvårdsavgift höjs.

De äldre betalar när staden sparar konstaterar tidningen i rubriken. Politiker i Raseborg ser inga problem med höjda avgifter utan konstaterar att avgifterna tidigare var för låga. I fråga om blöjorna konstaterar den ansvariga att det inte finns pengar till hur många blöjor som helst.

Vi sparar på fel ställe

Lea Adolfsson säger sig ha blivit förskräckt när hon läste artikeln i tidningen. Hon säger att det känns som om samhället vill bli av med de äldre.

- Det här är så förnedrande. Det känns som om man skulle vilja införa skottpeng på äldre för att bli av med dem. Nu sparar vi på fel ställe. I stället borde vi se till att de gamla får ett värdigt liv.

Det fungerar inte som förr

Dan Idman håller med och konstaterar liksom Adolfsson att problemet uppenbarligen är att människorna inte dör bort tillräckligt snabbt.

- Det handlar om människor som har haft ett aktivt liv och varit med om krig och elände. De har dessutom betalat skatt och andra avgifter. I slutändan meddelar man till de äldre att allt det de har sparat ihop under livet inte längre finns.

- Det fungerar inte som förr då alla såg till varandra och bodde i samma lilla by. Nu bor barnen kanske i Kuopio och barnbarnen i Stockholm, tillägger Idman.

”En gammal gubbe är inte söt”

Adolfsson jämför åldringsvården med barnvård.

- Tänk om vi skulle behandla våra barn på det här sättet. Det skulle bli anmälan genast. Barn är små och söta men en gammal gubbe är inte så söt.

- Det är lätt att ta från dem som inte får sin röst hörd. Det skulle vara svårare att ta av dem som orkar skrika högt, tillägger Idman.

Borde vi kapa av Raseborgs slott?

Fredagens andra samtalsämne handlar om höga hus i Raseborg. Västra Nylands räddningsverk har beslutat att inte längre godkänna byggnader med fler än tre våningar om det bara finns en utgång i huset.

Skämtsamt förundrar sig Idman över att räddningsverket inte har krävt att riva ner några våningar på Raseborgs slott.

- Vad skulle göras om det hände någonting med Raseborgs slott!

Visst är det ju trevligt att veta att man får ut folk från en byggnad om det brinner konstaterar Idman vidare men förundrar sig på samma gång över varför det är så svårt att bygga hus med flera utgångar.

- Nog måste det ju finnas utgångar i ett hus. Ska det finnas en liten dörr som alla ska trängas igenom?

Låt studerande arrangera höstmarknad

Raseborgs stad vill fortsätta som arrangör för Ekenäs höstmarknad. Men det är svårt att bland stadens anställda hitta någon som kunde hjälpa med arrangemangen.

Hur svårt är det att hitta två personer som kan stå för arrangemangen? utropar Idman.

Adolfsson och Idman kommer också med en lösning på det här problemet: Anställ en praktikant från Novia eller Axxell.