Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Seniorboende fick rullstolsvänlig örtagård

Från 2015
Uppdaterad 04.04.2015 09:10.
äldreboende
Bildtext Jouko Limo och Seppo Käppi ser fram emot att snart få rulla ut på balkongen och plocka tomater ur den egna odlingen.
Bild: Yle

En grönskande örtagård på balkongen. Så blev det när de äldre på en seniorcentral i Esbo fick möjligheten att designa om sin egen boendemiljö. Nu ser de fram emot våren.

Vi sitter vid det stora fönstret i avdelningens allrum och blickar ut över de tomma balkonglådorna och Köklax gråa himmel. Rester av fjolårets persilja ligger kvar som en påminnelse.

- Synd att du inte får se odlingen i full blom. Men på sommaren blir det vackert. Du skulle ha sett solrosorna, säger Seppo Käppi.

Kompisen Jouko Limo instämmer. Rätt orörliga i sina rullstolar tas de kanske inte för män med egen trädgårdsland - men skenet kan bedra.

Vårens frön är inhandlade och nu väntar de på vårsådden.

Balkong
Bildtext Balkonglådorna är ännu tomma, men snart är det dags för vårsådd. Minnet av fjolårets tomater, paprikor och örter får de boende att se fram emot våren och sommaren i år igen.
Bild: Yle/Hanna Rundell

Äldre får påverka

I Esbo har vissa dagisbarn, skolelever och seniorer fått vara med och formge eller förbättra sin egen närmiljö. Det här som en del av projektet Deltagande Esbo. De boende vid Köklax Leva och bo-seniorcentral önskade sig en egen trädgård. De flesta rör sig i rullstol och får sällan möjligheten att komma ut i naturen.

- Vi kom på att våra balkonger är helt oinredda, säger servicesekreterare Inger Malassu.

Lösningen blev en balkongträdgård på avdelningens på fjärde våning. Det började med ett idémöte mellan de boende, personalen och en miljöformgivare.

- De boende önskade sig blommor, örter och tomater på balkongerna. Men för att de ska kunna sköta om växterna från rullstol lät vi snickra upp specialtillverkade odlingslådor, säger Malassu.

Trädgården har gjort det här boendet mycket mera trivsamt. Det är roligt när man ser resultat av odlingen.

― Jouko Limo

Det här var förra våren. På sommaren kunde de äldre rulla ut på balkongen för att hämta örter till maten. I år fortsätter odlingsprojektet.

- Trädgården har gjort det här boendet mycket mera trivsamt. Det är roligt när man ser resultat av odlingen, säger Jouko Limo.

Personalen hjälper till med att vattna och rensa grödorna. Det är inte bara odlingen i sig som gläder. Också det faktum att många kommer på besök för att beundra deras odling har satt sprätt på vardagen.

- Folk har kommit hit och tittat på och fotograferat vår fina balkong, säger Seppo Käppi.

Han skryter speciellt med tomaterna.

- Det kom så många och de var så mogna. De smakade härligt, helt annorlunda än de från butiken.

vinterträdgård
Bildtext Jaana Vehkosalo och Inger Malassu förevisar vinterträdgården som de äldre fått vara med och inreda.
Bild: Yle

Varken Limo eller Käppi har haft egna trädgårdar. Men Käppis föräldrar hade en liten odlingsplätt då han var barn.

- Där fick vi ibland färska grönsaker, minns han.

Servicechefen Merja Sivula är glad över möjligheten att kunna ge de äldre ett lyft i livets slutskede.

- Flera i personalen är aktivt med i projektet också. De gör det tillsammans, säger Sivula.

Fågelkvitter inomhus

Vi går några våningar ner till centralens bottenvåning. I aulan finns en inglasad vinterträdgård. Också här har där de äldre fått säga sitt om inredningen. Resultatet är något som föreställer en liten skärgårdsidyll. Ett inspelat fågelkvitter, marininspirerade kuddar och vita trämöbler fyller rummet med ett bryggliknande golv.

- Här är det meningen att man ska kunna läsa, vila eller sitta med sina anhöriga, säger sysselsättningshandledaren Jaana Vehkosalo.

vinterträdgård
Bildtext I vinterträdgården hörs inspelat fågelkvitter.
Bild: Yle