Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Civiltjänstgörare som trafikpoliser?

Från 2015
Uppdaterad 29.03.2015 09:16.
polisen, trafikkontroll,
Bildtext Polisen övervakar fortkörning, men inte tillräckligt, tycker Hannu Oskala.
Bild: Yle

En motion om att börja tillsätta civiltjänstgörare istället för poliser i trafikövervakningen har getts till Helsingfors stadsfullmäktige. Det finns inte resurser inom polisen att ta hand om den automatiska trafikövervakningen i Helsingfors.

För tillfället behandlas bara ungefär fem procent av bilderna tagna av övervakningskameror i Helsingfors. Det betyder i praktiken att 95 procent av de dokumenterade trafikbrotten inte överhuvudtaget uppmärksammas.

Civiltjänstgörarna tar över

Fullmäktigeledamot Hannu Oskala (De gröna) har skrivit en motion om hur problemet i trafikövervakningen borde lösas. Motionen innefattar i praktiken att civiltjänstgörarna skulle ta över polisens arbete i att behandla övervakningskamerornas bildmaterial.

– Målet är att effektivera övervakningen och att utnyttja den automatiska trafikövervakningen till fullo, säger Oskala.

Krävs mera utredningar

Poliskonstapel Heidi Warelius är neutralt inställd till motionen. Hon har sett ett fungerande samarbete mellan polisen och civiltjänstgörare tidigare, men anser att ett förslag som Oskalas måste utredas ordentligt innan besluten görs.

– En polis har ju andra befogenheter än en civiltjänstgörare. Det måste undersökas vilka uppgifter en civiltjänstgörare kan sköta, säger hon.

Lösningen ligger hos staden

Hannu Oskala anser att trafiksäkerheten i Helsingfors i nuläge inte prioriteras. Helsingfors stad vill till exempel inte satsa på fler övervakningskameror då de inte går att övervaka. Oskala har en lösning.

– Att polisen inte har resurser är vi medvetna om, varför inte göra trafikövervakningen kommunal och ge polisen möjlighet att använda sina resurser på annat?