Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Körsången fyller Jakobstads kyrka

Från 2015
Artisten Cecilia Kylling lyfts upp på Jean Nymans och Thomas Enroths starka armar
Bildtext Cecilia Kylling lyfts upp på Jean Nymans och Thomas Enroths starka armar
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Fyra körer (över 100 körsångare!) plus sångsolister och band bjuder på en fin musikupplevelse i Jakobstads kyrka på fredag kväll. Det hela är en välgörenhetskonsert till förmån för minnessjuka.

Konserten börjar klockan 19. Det är kören Euforia från Nykarleby, Nice Noise från Nedervetil, Slagkören från Larsmo och Nykarleby manskör som uppträder. För solosången står Heléne Nyberg och Cecilia Kyllinge. Thomas Enroth är programledare och trakterar pianot.

- Jag blir alldeles varm när jag tänker på att jag får vara med om något sånt här, säger Cecilia.

Jakobstadsnejdens alzheimerförening är arrangör. Biljettintäkterna går till att finansiera verksamheten, säger Jean Nyman.

- Vi har haft som mål att sprida information om Alzheimers och andra minnessjukdomar. Vi arbetar också för att främja samarbetet med andra organisationer och vårdgivare, berättar Nyman

Under det gångna året har föreningen haft temat "kultur och musik". Konserten passar bra in i det sammanhanget, som kronan på verket.

- Musiken slår an på många strängar inom oss, säger Jean. Musik man känner igen och som väcker känslor aktiverar nervsystemet och hjälper att stimulera människor med demenssjudkomar.

Slumpen och Afzelius

Idén till konserten kom ursprungligen från Marita Brandt, som är aktiv och engagerad i arbetet för de minnessjukas väl. Marita och Thomas stötte på varann på stan under julhelgen.

- Jag vet att då hon stannar upp och vill tala då är det något viktigt. På den vägen är det, säger Thomas.
Hur kommer det då sig att Cecilia Kyllinge, en rikssvensk artist, blir engagerad att sjunga i en kyrka i Jakobstad? Jo, Björn Afzelius har så att säga ett finger med i spelet.

- Jag fick för några år sen en idé att spela in en skiva med min barndomsidol Björn Afzelius, säger Cecilia. Skivan spelades inte så mycket i svensk radio, men via konstiga vägar träffade jag Harry Holmberg, som är präst i Jeppo församling och han tog hit mig för en konsert för två år sen.

Thomas Enroth var då kantor kantor i Jeppo församling, men han hade sagt upp sig för att bli egenföretagare. Hans sista arbetsdag var konserten med Cecilia. Det visade sig sen att Thomas också tyckte om Afzelius texter.

I mars 2015 skulle Cecilia föreläsa i Vasa tillsammans med Göran Larsson. Då kontaktade hon Thomas och föreslog ett samarbete.

- Nu är jag ändå här, ska vi hitta på något?

Samarbetet fortsätter i sommar inom ramarna för turnén "Visor på väg".

Välgörenhetskonsert för minnessjuka

9:42