Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syster - vad är en samvetsfånge?

Från 2015
Uppdaterad 23.04.2015 14:55.
Hanoi. Vietnams unga är bland världens mest Facebook-aktiva.
Bildtext Vietnams unga är bland världens mest Facebook-aktiva.
Bild: Yle/ Anna-Stina Åbonde

Pham Doan Trang lyser upp då hon berättar om den respons hon får av unga som läser hennes blogg eller som hon möter på Facebook. De unga har så många frågor.

Trang får dagligen tiotals brev från unga mänskor som undrar vad ett rättssamhälle är. Och vad är en samvetsfånge? Är det någon som är i fängelse för att hen inte har något samvete?

- De är unga och ovetande, men de törstar efter kunskap. Det är mycket inspirerande och jag vill hjälpa dem att höja sin röst, säger Trang.

Fängslade bloggare

Hon är en av Vietnams hundratals bloggare och aktivister, som under senare år allt noggrannare övervakas av myndigheterna.

Mörkertalet är stort, men man tror att över 300 bloggare sitter fängslade. De uppges utgöra ett hot mot landets säkerhet, och många är gripna enligt en paragraf som förbjuder mänskor att agera för, grunda eller tillhöra organisationer som har för avsikt att störta folkets administration.

Brott mot den paragrafen kan medföra livstids fängelse eller dödsstraff.

Nationalism

Till en början hade protesterna mest nationalistiska förtecken. Man demonstrerade mot kinesisk aggression och myndigheternas undfallenhet mot det mäktiga grannlandet. Nu har demonstrationerna och protesterna utvidgats till att gälla demokrati- och människorättsfrågor.

Repressalierna mot oliktänkare har tilltagit i Vietnam. Orsaken kan vara den annalkande partikongressen nästa år, som medför att makten vill stärka sitt grepp om folket. Men en orsak kan också vara att användningen av sociala medier har exploderat. 45 miljoner vietnameser, det vill säga hälften av befolkningen, uppges använda Facebook i dag.

Utpressning

Bloggaren Pham Doan Trang.
Bildtext Bloggaren Pham Doan Trang.
Bild: Yle/ Anna-Stina Åbonde

Hoten mot aktivister kan ta sig olika uttryck. Pham Doan Trang förnedrades och skambelades av säkerhetspolisen på ett sätt, som gjorde att hon inte vågade uttala sig på många år. Polisen hade beslagtagit hennes dator och ur papperskorgen fiskat fram intima bilder av henne och en partner. Myndigheterna hotade att publicera fotografierna om Trang inte höll inne med sin samhällskritik.

Men till slut övervann hon skammen och rädslan och valde att själv publicera bilderna på nätet, med en redogörelse för utpressningen. Därmed hade myndigheternas främsta redskap mot henne förlorat sin verkan.

- Myndigheterna hatar mej verkligen efter det här, säger Pham Doan Trang.

Aktuellt 17

Programmet är inte längre tillgängligt

(tidskod: 36:57)

Förföljelserna fortsätter

Förföljelserna har inte upphört. I torsdags greps Trang av säkerhetspolisen för några timmar då hon gick på gatan med några vänner.

AnhChi, är en annan aktivist. Han är en av de tusen svartlistade vietnameser, som inte får resa utomlands. Han fortsätter trots hot och övergrepp att demonstrera. Han deltar i de så kallade fotbollsklubbar, som aktivisterna har grundat för att kringgå samlingsförbudet. Han vet exakt varför han fortsätter att ständigt utmana myndigheterna och utsätta sig för faror.

- Jag drivs av tanken på mina barn och alla barn, som jag vill att ska få växa upp i ett öppet samhälle, säger AnhChi.

Utbyteselev i Finland

Pham Thi Huong Son är en ung kvinna i HoChi Minh, som säger att myndigheterna inte har en chans att vinna kampen om internet. Hon har haft möjligheten att studera utomlands - och har varit utbyteselev i finländska S:t Michel i ett halvt år.

- Det är lite löjligt att myndigheterna försöker stoppa Facebook. Det gör ju ingen skada. Men nyheterna är ju väldigt noga kontrollerade här och myndigheterna är väl rädda för att folk får reda på sådant, som myndigheterna inte vill att de ska få reda på. Men allt fler unga studerar utomlands och behärskar flera språk, så det är lite hopplöst, säger Son.

Son säger att de unga alltid hittar nya tekniska lösningar för att kringgå blockeringar. Hon är inte själv särskilt politiskt intresserad, men tycker att man bara ska strunta i myndigheterna och ägnar sej åt sitt liv.

Myndigheterna kan inte vinna

De vietnamesiska myndigheterna har i flera repriser försökt blockera Facebook, men användarna hittar alltid på nya sätt att kringgå blockeringarna. Aktivisterna uppger att säkerhetspolisen nu inrättar fiktiva Facebook-konton för att sprida motpropaganda.

Köpcenter i Vietnam.
Bildtext Vietnams ekonomiska tillväxt har ökat snabbt de senaste åren.
Bild: Yle/ Anna-Stina Åbonde

Medelinkomstland

Den ekonomiska tillväxten har varit snabb i Vietnam under de senaste åren, och kampen mot fattigdomen har varit framgångsrik. Vietnam är inte längre ett utvecklingsland.

Nguyen Tran Bat.
Bildtext Nguyen Tran Bat.
Bild: Yle/ Anna-Stina Åbonde

Konsulten, författaren och advokaten Nguyen Tran Bat hör till dem som anser att Vietnams ekonomiska tillväxt har nått till vägs ände om man inte börjar förändra den politiska strukturen. Han anser att enpartistaten är ett förlegat styrelsesätt och att större öppenhet skulle gagna landet.

På frågan om det innebär att man borde tillåta ett flerpartisystem med allmänna val är svaret klart.

- I slutändan är det dit man bör sträva, men till en början kan man göra mindre reformer, säger Nguyen Tran Bat.