Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1963

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Danska Grethe och Jørgen Ingmann vann Eurovisionen år 1963.
Bildtext Danska Grethe och Jørgen Ingmann vann Eurovisionen år 1963.
Bild: EBU

Tävlingen 1963 har kallats den mest skandalomsusade showen. Sändningen beräknades redan nå 75 miljoner tv-tittare.

Den åttonde tävlingen ordnades i London. Storbritannien hade inte ännu heller vunnit en enda tävling, men fick arrangera showen eftersom Frankrike, Monaco och Luxemburg som alla varit i topp tre året innan tackat nej till äran.

Storbritannien ville visa upp sina nya tv-studior och tävlingen arrangerades i BBC:s nya Television Centre. Men orkestern och publiken satt i en studio medan låtarna framfördes i en annan. Varje bidrag hade dessutom olika kulisser, och det började gå rykten om att vissa av framträdandena kanske varit inspelade i förväg. Det här har ändå dementerats i efterskott.

Laila Halme sjöng för Finland i Eurovisionen år 1963.
Bildtext Laila Halme representerade Finland med låten Muistojeni laulu. Låten slutade på delad sista plats.
Bild: EBU

Det var dessutom krångel med röstningen. Det hade i förväg bestämts att varje land skulle få ha tjugo jurymedlemmar istället för tidigare tio. Men precis innan tävlingen bestämdes det ändå att man skulle hålla sig till tio jurymedlemmar eftersom det skulle ta för länge att räkna dubbelt så många personers röster.

Första grannlandsröstningen?

Norge hängde inte riktigt med i det här beslutet och man måste ringa upp dem på nytt senare i poänggivningen. Då de gav sina poäng så avgjorde deras röster till Danmarks fördel, och också här har man senare spekulerat om de gjorde det med flit för att grannlandet skulle vinna.

Det här året lät man varje land ge poäng från ett till fem till sina fem favoriter. Delvis kanske man hoppades på att inget land skulle landa på noll poäng, men också det här året hände det både Finland, Sverige, Norge och Nederländerna.

Radikala Österrike

Österrike stod det här året för ett radikalt nytt trick. Mitt i låten Vielleicht Geschieht Ein Wunder böt den israeliska sångaren Carmela Corren språk till engelska.

Det danska gifta paret Grethe och Jørgen Ingmann stod bakom Danmarks första Eurovisionsvinst. Grethe sjöng Dansevise medan Jørgen spelade gitarr. Tvåan Schweiz var bara två poäng bakom Danmark och det var den jämnaste kampen om vinsten hittills i tävlingens historia.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.