Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1964

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Gigliola Cinquetti vann Eurovisionen år 1964 för Italien.
Bildtext Gigliola Cinquetti vann Eurovisionen år 1964 för Italien.
Bild: EBU

Det finns inget bevarat videomaterial från sändningen på Tivoli i Köpenhamn. Filmen lär ska ha gått förlorad i en brand på Danmarks radios huvudkontor. Men liksom med tävlingen från år 1956 finns ändå en ljudupptagning bevarad i sin helhet.

Liksom de tre tidigare åren deltog sexton länder i tävlingen. Sverige uteblev på grund av en artiststrejk, men Portugal deltog istället för första gången.

Den nionde tävlingen i rad fick en politisk underton då det redan före tävlingen framfördes krav på att Spanien och Portugal borde avvisas från tävlingen. Det var ländernas diktaturiska styre som fick kritik.

Demonstrant störde showen

Mellan två låtar i slutändan av tävlingen hoppade dessutom en man utklädd till scenarbetare upp på scenen med en banderoll med frasen ”Boycott Franco and Salazar”. Budskapet som syftade på Spaniens och Portugals diktatorer hann bara synas i rutan i några sekunder innan regissören böt till en kamera som visade poängtavlan, men det var tillräckligt för att folk skulle hinna märka avbrottet.

Eurovisionen har sedan dess fått vara i fred från demonstranter som stör sändningen ända fram till år 2010 då Jimmy Jump intog scenen under Spaniens bidrag. Katalanska Jimmy Jump har flera gånger stört stora internationella sporttävlingar genom att rusa ut på planen.

Röstningssystemet förändrades

Det här året ändrades röstningssystemet igen så att de nationella juryerna fick ge fem poäng till sin favorit, tre poäng till den de tyckte andra bäst om och ett poäng till den de tyckte tredje bäst om. Om alla tio jurymedlemmar hade samma artist som favorit fick de ge nio poäng till den. Ingen jurygrupp använde sig ändå av den möjligheten.

Finland blev sjunde med Lasse Mårtensons Laiskotellen. Fyra länder blev igen utan poäng, det var Tyskland, Portugal, Jugoslavien och Schweiz.

Italien vann tävlingen med 49 poäng, vilket var 65 procent av alla poäng. Också publiken på plats i Tivoli gav vinnarbidraget Non ho l'età stående ovationer, och den endast sextonåriga Gigliola Cinquetti fick komma in på scen en gång till för att tacka för applåderna.

Gigliola Cinquetti var den hittills yngsta tävlande som vunnit Eurovisionen, och hon fick hålla fast vid den titeln ända tills år 1986 då den trettonåriga Sandra Kim vann.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.