Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Många döljer psykiska problem på jobbet

Från 2015
Uppdaterad 28.03.2015 22:10.
Marica Brandt-Pihlström
Bildtext Marica Brandt-Pihlström
Bild: Yle

Den tragiska flygkraschen i Alperna har aktualiserat frågan om mentala problem i arbetslivet.

Psykoterapeuten Marica Brandt-Pihlström träffar dagligen människor med allvarliga mentala svårigheter. Många gör sitt bästa för att dölja problemen för omvärlden.

- Problem av det slaget är fortfarande förknippade med skam och ångest. Det är klart att man inte helt lättvindigt avslöjar till exempel att man är rädd för att bli galen, säger Brandt-Pihlström, som är psykoterapeut med psykoanalytisk inriktning.

Kampen för att hemlighålla problemen är tung.

- Många berättar om hur hopplöst det kan kännas då man har någonting inne i sig som är så starkt och stort att det blir omöjligt att koncentrera sig på arbetsuppgifterna, säger hon.

Konkret rädsla

I dagens hårda konkurrenssamhälle är många också rent konkret rädda för att mista jobbet om de berättar att de mår dåligt.

- Man får ju inte ge sparken åt någon på grund av hälsoproblem, men i följande samarbetsförhandling sitter den svagaste löst.

Särskilt svår är situationen för de unga som kämpar om ett fåtal jobb. De måste ha en topputbildning, de måste vara duktiga och starka, annars duger de inte. Alla klarar inte trycket, säger Brandt-Pihlström.

Mediciner räcker inte - man måste lyssna

Hon kan och vill naturligtvis inte ta ställning till det enskilda fallet med den tyske andrepiloten som dolde sin sjukdom för arbetsgivaren.

- Men rent allmänt vill jag betona att ungdomar med problem måste få hjälp på annat sätt än enbart med mediciner.

- Man måste lyssna till dem och ge dem tid. Mediciner räcker inte, man måste också prata med dem, säger Brandt-Pihlström.

Diskussion om artikeln