Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Tomater - guldäpplen från Medelhavet

Från 2015
Uppdaterad 11.04.2016 16:44.
Olika grönsaker framlagda inför tillredning av pastasås.
Bild: Yle/Monica Storm

Mormor grät när hon kom till Sverige och det inte fanns färska tomater i affären. Själv har jag svårt att tänka mig ett liv utan Medelhavsområdets grönsaker – jag hade nog vänt och åkt raka vägen tillbaka till Italien om jag varit mormor. Eller så hade jag glasat in balkongen och odlat tomater själv.

Tomaten kommer från Anderna i Sydamerika där den växer vild. De vilda tomaterna är små som vinbär, men Mayaindianerna kultiverade dem och fick fram större och rödare sorter. Namnet kommer från aztekiskans tomatl.

Tomaten kom till Europa på 1500-talet, och blev snabbt populär i Italien (där den fick namnet guldäpple – pomodoro) och Spanien. I resten av Europa trodde man att den var giftig, eftersom plantan är ganska lik plantorna i nattskattefamiljen där många växter är väldigt giftiga. Men till sist fick man ordning på det där, och nu är tomaten en av våra mest använda grönsaker. Det jag gillar med den är att trots att den är söt och god innehåller den väldigt lite kalorier (18 kcal/100 g), så man kan välja mellan en chokladglass eller 300 körsbärstomater om man känner sig på festhumör.

Mormor fick inga auberginer

När mammas familj kom till Sverige från Italien 1955 fanns det knappt några färska grönsaker att köpa i butikerna, förutom rotsaker och potatis förstås. Mormor, som kom från en familj av vida berömda kokerskor och själv var helt fantastisk i köket, fick nöja sig med grönsakskonserver. Vitlök fick hon köpa på apoteket, och olivolja och parmesan skickade hon efter från Italien, men färska tomater, paprika, zucchini och kronärtskockor kunde hon bara drömma om. Mormor grät när hon pratade om det här. ”Auberginer. Åh, vad jag saknade auberginer”, sade hon. Men så blev mormor vän med tant Mary som hade kolonilott, och då fick hon sina färska grönsaker, åtminstone på sommaren.

Själv kan jag knappt föreställa mig ett liv utan färska grönsaker. Tomaternas kombination av sötma och syrlighet som kommer fram så bra när man ugnsrostar dem eller låter tomatsåsen koka riktigt länge. Auberginens mustighet med en anstrykning av beska som ger så mycket smak till grönsaksfräs. Kronärtskockan, min favoritgrönsak, som är som en liten skatt med hjärtat som en juvel i mitten. För mig gör det inget om mina tomatplantor bara orkar producera fem tomater, det är ändå en sådan glädje att gå och stryka på bladen och dra in den kryddiga doften, hjälpa blommorna med pollineringen och att häpet betrakta förvandlingen från vissen blomma till gyllenröd frukt.

Massor av lykopen

Tomater innehåller mycket vitaminer och mineraler och är bra att äta för att hålla mineralbalansen i kroppen. Så finns där lykopen som är en bra antioxidant, och protein.

Aubergine är bra för matsmältningen, eftersom den är lite bitter, och den motverkar både bakterier och virus. Paprika innehåller flera karotenoider och lykopen, som alla skyddar kroppen från infektioner. Gul och röd paprika är bäst, det ser man på färgen. Gult är karoten och rött är lykopen.

Oftast ska man vara försiktig med uppvärmning av frukt och grönt för att bevara näringsämnena, men just lykopenet kan man tillgodogöra sig mycket bättre om man värmer upp tomaterna och paprikan. Så en pastasås med grönsaker eller en tomatmarmelad är bra sätt att få i sig lykopen.

Näringsinnehåll

Tomat
Hela B-vitaminkomplexet, A-, C-, E- och K-vitamin, folat, krom, koppar, järn, magnesium, mangan, molybden, fosfor, kalium, fibrer, lykopen och protein.

Tomater är bra för mineralbalansen i kroppen och innehåller mycket antioxidanter. Färska tomatskivor används i Mellanöstern på brännskador.

Aubergine
Vitamin B1, B3 och B6, folat, koppar, magnesium, mangan, kalium, antioxidanter (antocyanin) och bitterämne.

Aubergine hjälper matsmältningen genom att stimulera produktionen av matsmältningssekret, sänker skadligt kolesterol och är antibakteriell och antiviral.

Paprika
Vitamin B6, C och K, betakaroten, andra karotenoider och lykopen.

Antioxidanten betakaroten omvandlas i kroppen till A-vitamin. Paprika skyddar lungorna från infektioner och motverkar astma, skyddar synen och minskar risken för ögonsjukdomar.

Kronärtskocka
Vitamin B6 och C, kalcium, järn, magnesium, mangan, fosfor, kalium, fibrer, antioxidanter och aromatiska bitterämnen.

Kronärtskocka är bra för matsmältningen och motverkar gaser, gallbesvär, IBS, illamående, förstoppning och diarré. Den stimulerar gallflödet, gynnar peristaltiken (tarmrörelserna) och hjälper till att spjälka fett. Den är också en bra detoxgrönsak eftersom den motverkar upptag av gifter i levern och minskar risken för gallsten. Anledningen är de aromatiska bitterämnena som finns både i blomkronan och bladen.

Jag brukar äta själva skockan och göra tinktur av bladen. Kronärtskockstinktur är särskilt effektivt mot uppsvälld mage, ta en tesked tinktur i ett halvt glas vatten vid behov, helst efter maten.

Läs mer om grönsaker och deras näringsvärde och betydelse för hälsan i Alexandras grönsaksguide och Alexandras Näringsguide.