Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Herberts: Mixus ord klingar allt mer falskt

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Mixu Paatelainen.

Antingen vägrar Mixu Paatelainen att inse realiteterna eller så ljuger han oss rakt upp i ansiktet. I vilket fall som helst är landslagstränarens kommentarer i sig en stark orsak att fundera över om han är rätt man för jobbet.

Så var vi där igen. 1-2 mot Nordirland var salt som sved i de sedan tidigare vidöppna kvalsåren. Att förlora mot världsstjärnor går an, att bli utspelade av lirare från Fleetwood Town, Reading, Derby County, Aberdeen och Rizespor ska inte ens finländska fotbollsvänner behöva acceptera.

Efter matchen satt en sargad fotbollsnation och väntade på förbundskapten Mixu Paatelainens kommentarer, efter att Finland förlorat såväl när det gällde fysik, inställning, kreativitet som taktik.

Vi ville egentligen bara höra en sak: "Vi var inte värda mer, motståndarna var bättre. Som chefstränare tar jag fullt ansvar för förlusten. Nu är det onekligen dags att fundera över landslagets riktning, resultaten och spelet visar tydligt att vår inslagna väg inte håller."

Men vad fick vi? Inget som helst ansvarstagande. Bottennappet förklarades med att "just nu är det här lagets nivå".

Och så en hög med förskönande verklighetsfrämmande slutsatser. Myter som förtjänar att granskas och avlivas.

Mixus myt 1:
- Små saker avgör. Vi borde till exempel ha haft en straff vid 0-0. I första halvlek hade vi bra passningsspel och fina skottlägen, analyserade Paatelainen efter slutsignalen.

Realiteterna:
Det var sannerligen inte små marginaler som avgjorde till Nordirlands fördel. Hemmalaget var bättre på precis allt. Matchens klart största domarmiss var att Finlands reducering godkändes, trots att Berat Sadik var i klart offsideläge innan han gjorde målet. Slutsiffrorna smickrar Finland som förtjänade att förlora med mer än ett mål.

Mixus myt 2:
- Vi är unga och lär oss hela tiden. Det här laget har ännu 2-3 kval framför sig, sade Paatelainen i Yles intervju.

Realiteterna:
Lagets stjärna Roman Eremenko är 28. Lika gammal är Tim Sparv. Finlands målskytt Berat Sadik är snart 29 och också Kasper Hämäläinen och Perparim Hetemaj fyller 29 i år. Kaptenen Niklas Moisander blir 30 i höst. Kari Arkivuo och Sebastian Sorsa är 31. Av spelarna i startelvan är en enda under 23 (Jere Uronen). Om Mixu Paatelainen inte tänker köra med den europeiska fotbollshistoriens äldsta landslag är det rent vansinne att påstå att stommen i det här laget kan kvala till VM 2022.

Mixus myt 3:
- Vi har tagit stora steg framåt, utvecklats hela tiden och blivit bättre och bättre, sammanfattade Paatelainen när hans egen framtid kom på tal.

Realiteterna:
Med Mixu Paatelainen som chefstränare har landslaget vunnit 5 av 19 matcher, mot San Marino, Moldavien, Vitryssland, Georgien och Färöarna. Den kritiserade företrädaren Stuart Baxter vann lika många under sitt enda hela kval, 5 av 10. Under Roy Hodgsons EM-kval förlorade Finland bara två matcher av 14. Till och med i kaoskvalet inför VM 2006 vann Finland 5 matcher av 12. Och så vidare. Ett kallt faktum är att finländsk landslagsfotboll i modern tid resultatmässigt aldrig haft en sämre period än den nuvarande. Sedan Mixu tog över har det finländska landslagets resultat konstant blivit sämre.

Visst, det är orättvist att kritisera en landslagstränare för att materialet är svagt. Och det är svårt att hänga ut en tränare för att rutinerade spelare gör nybörjarmisstag.

Men det man kan förvänta sig av någon som de senaste fyra åren varit ledare för ett underpresterande landslag är realism - en förmåga att se sanningen i vitögat och en vilja att krypa till korset och rätta till saker som bevisligen gått snett. Mixu Paatelainen visar tyvärr inga prov på att vara den uppgiften mogen.