Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vildvattenläger med språkbad på Fort Sommarö

Från 2015
Uppdaterad 30.03.2015 14:58.
Tessa Turtonen och Martina Uotinen
Bildtext Naturskollärare Tessa Turtonen visade lägerområdet på Fort Sommarö för projektkoordinator Martina Uotinen
Bild: Yle/Roger Källman

Att leva strandliv, simma, leka, sova i tält och göra spännande experiment. Det står på programmet på det tvåvägs språkbadsläger som ordnas i Södra Vallgrund i Korsholm den 1-5 juni.

Det är inom ramen för projektet Natur & Språk som lägret hålls. Vildvattenlägret är det första av totalt fem läger som hålls runtom i landet i sommar.

- Det här är ett nytt koncept, det som är speciellt är att lägerledarna har språkpedagogisk utbildning berättar projektkoordinator Martina Uotinen.

Projektet är treårigt och syftet är att främja tvåspråkighet och sänka trösklarna mellan språkgrupperna. Det är ett samarbete mellan Natur och Miljö, Luonto-Liitto och institutionen för beteendevetenskaper på Helsingfors universitet.

Programmet är uppbyggt så att det ömsom går på svenska, ömsom på finska. På så vis lär sig deltagarna nya saker om miljön, samtidigt som de får öva upp sina språkkunskaper och umgås över språkgränsen

- Språk är ju något som vi använder hela tiden, inte bara i skolan. Det här är ett sätt att främja tvåspråkighet och sänka tröskeln att umgås mellan språkgrupperna, säger Martina Uotinen.

Totalt fem stycken läger kommer att hållas på olika håll i Svenskfinland. Två av lägren är tvåvägsspråkbad för 8-10-åringar (Korsholm 1-5.6, Borgå 22-26.6) och två är ämnade för tvåspråkiga 11-13-åringar (Nådendal 8-12.6, Tenala 15-18.6). Dessutom ordnas ett tvåspråkigt familjeläger i Dalsbruk 27-31.7.

Språkbad på Natur & språk

9:13

Se också:
Projektet Natur & Språk
Information om lägren, anmälningsformulär med mera