Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Närsynthet blir allt vanligare då folk håller sig inomhus

Från 2015
Uppdaterad 30.03.2015 08:52.
Bild: YLE/Jessica Edén

Den som tillbringar mycket tid inomhus löper större risk att bli närsynt, visar internationell forskning som Helsingin Sanomat skriver om. Utomhusaktiviteter håller däremot synen skarp.

Det är speciellt i Asien som närsyntheten har blivit oerhört vanlig. I Kina är uppemot 90 procent av tonåringarna och de unga vuxna svårt att se långt. För ett halvt sekel sedan var siffrorna omvända, och färre än var tionde var närsynt.

Också i Västvärlden har andelen närsynta fördubblats. I Europa och USA har 30-40 procent av befolkningen svårt att se långt i dag. Enligt forskning som tidskriften Nature rapporterar om kan en tredjedel av jordens befolkning vara närsynt före slutet av det här decenniet.

"Högre utbildning och mera läsande är orsaken"

Vad gäller finländare finns ingen färsk forskning, men docent Olavi Pärssinen vid Jyväskylä universitet märkte redan i slutet på 1980-talet att andelen närsynta studenter hade fördubblats på tjugo år.

Ökad närsynthet har samband med mera utbildning och läsande, samtidigt som man är mindre utomhus och rör på sig mindre, säger Pärssinen till Helsingin Sanomat.

Rent tekniskt beror närsynthet på att ögongloben blir för utdragen, vilket gör att bilden hamnar på fel ställe då ögat bryter ljuset.

Diskussion om artikeln