Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Satu Rämö går i isländska skor

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Kulturklipp video: Islänningen vinner alltid - Spela upp på Arenan

Satu Rämö åkte till Island och blev helt betagen av den vilda naturen. Efter en tid hittade hon sitt livs man, en islänning. Hon fick mannen, naturen och en innovativ kultur på köpet.

- Islänningarna klarar allt. Annars skulle de inte ha överlevt på en karg ö.

Jag träffar Satu Rämö hos Islands ambassadör, på Norra Kajen i Helsingfors. Hon sprudlar av energi, väntar sitt andra barn och har just kommit ut med boken Islantilainen voittaa aina, fritt översatt Islänningen vinner alltid. Att bemästra naturkrafter och att ständigt förnya sig, är isländarnas hemlighet.

en kvinna står i röda gummistövlar i naturen
Bild: WSOY

- Att vara i den isländska naturen är som att vara i rymden. Där finns svart lava och skogar, där man kan se troll och spöken.

Islänningar byter ledigt jobb

Satu Rämö har karelska gener och Island har gjort henne ännu mer livlig. Hon beundrar islänningarnas mod.

- Ingen planerar och räknar ut hur ett företag skall klara sig. Man bara gör. Här kan man byta jobb från snickare till café-ägare och sedan ännu bli psykolog.

Satu tänkte förut alltid förnuftigt och planerade sitt liv. Nu lever hon mer spontant och har märkt att det är bra att hoppa ut ur färdiga mönster, valda av trygghetsskäl.

Islands designliv

Den isländska designvärlden är ganska ung, jämfört med den finska designvärlden.

- Designen har upplevt ett uppsving de senaste tio åren. Den finska designen jag hämtat till ön har tagits emot med öppna armar.

Satu har öppnat en egen designaffär tillsammans med två väninnor. De säljer finska gummistövlar, kläder och andra designartiklar. I sommar skall de expandera affären.

Byråkratin och arbetslösheten är låg på ön. Islänningarna har fungerande nätverk, en positiv anda och de tror på sig själva.

Varje mars ordnas en designmässa, DesignMarch i Reykjavik. En av öns internationellt kända modeskapare är Steinunn, som bl.a. arbetat som designer för Ralph Lauren.

Pixel: Steinunn - Spela upp på Arenan

Satu Rämös blogg Salamatkustaja blev i fjol vald till Finlands tredje mest lästa blogg om moderskap. Hon skriver också en kolumn varje månad i tidningen Kotiliesi.

en ung kvinna i prickig jumper
Bildtext Satu Rämö bloggar och skriver böcker om modiga islänningar.
Bild: © Gudny Hilmarsdóttir

Mer om ämnet på Yle Arenan