Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Gruppsegrare borde alltid stiga”

Från 2015
Juhani Jäntti i Sportmåndag 30 april.
Bildtext Juhani Jäntti pratade sport i Sportmåndag 30.3.2015.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Sportskribenten Juhani Jäntti från Karis säger att det är fel att inte gruppsegrare automatiskt avancerar till följande serienivå. Frågan aktualiserades igen under pågående kval till herrarnas division 1 i innebandy.

Juhani Jäntti som gästade Sportmåndag 30.3.2015 säger att de lag som vinner en serie borde belönas med ett avancemang.

- Det här har vi konstaterat också inom fotbollen, alltså att gruppsegrare borde stiga direkt. Då tas hela säsongen i beaktande och inte ett skilt kval då småsaker kan avgöra, säger han.

Division 1 i flera zoner

Andre Artzen som spelar innebandy i FBC Raseborg Knights föreslår att division 1 kunde få flera lag och flera zoner. Knights är som bäst mitt i det långa kvalmomentet.

- Vi var ju med om samma sak förra året och då föll vi på kalkstrecken. Det är nog ganska långt kvar, först vann vi serien och nu spelar vi flera kvalmatcher och ska slå ut två motståndare, sade Artzen efter lördagens kvalmatch i Påminnehallen.

Juhani Jäntti säger att ett kval är orättvist just för att små saker kan avgöra.

Han håller med Andre Artzen då han föreslår att division 1 skulle delas i två zoner, söder och norr.

- På det viset skulle också de långa bortamatcherna falla bort för lagen. Som det är nu är division 1 en väldigt kostsam serie för lagen, säger Jäntti.

Långa resor i division 1

Om och när FBC Raseborg Knights herrlag stiger till division 1 läggs ju föreningens organisation inför helt nya utmaningar. Jäntti konstaterar att det blir långa resor upp till norra och östra Finland som blir dyra.

- Jag tror att laget är klart för spel i division 1, det ska nog hålla hyfsad division 1-klass. Kraven är hårda på organisationssidan, för att det kräver en helt annan ekonomi att spela i division1.

Förutom laget och ekonomin ska allt annat också fungera i division 1, säger han.

- Vi talar om logistik, vi pratar om allt det som inte en vanlig åskådare kanske lägger märke till.

Säsongen i Karis kan vara över i kväll

Handbollssäsongen i Karis kan ta slut i kväll (30.3) då herrlaget möter Cocks i Riihimäki i den tredje kvartsfinalen. Förlorar BK börjar sommarsemestern. Damlagets säsong tog slut redan tidigare.

Juhani Jäntti tror att BK-herrarna är chanslösa mot Cocks.

- Det är nog lite David mot Goljat. BK:arna är helt enkelt för unga och gröna

Jäntti talar om den ”gamla goda tiden” och säger att då spelade det äldre gardet för BK och de yngre spelarna satt mest på bänken.

- Nu finns inte de där äldre spelarna, så de yngre får bära ansvaret och de är inte mogna för det här.

Nordling kan locka

Omkring tio BK-produkter spelar enligt Juhani Jäntti för tillfället ligahandboll någon annanstans än i BK-46. En del av dem spelar utomlands och ett tiotal BK:are spelar i andra inhemska ligaklubbar.

- BK-46 måste kunna hålla sina spelare kvar och kanske locka en del gamla tillbaka.

Jäntti säger att nu då Teddy Nordling ska dela på tränaransvaret med Peter Kihlstedt i herrlaget kan det betyda att spelare gärna vill komma till Karis.

- BK har bytt tränare fyra år i följd, så nu är det dags att få något slags kontinuitet i verksamheten, slår Juhani Jäntti fast.

Radio Vega Västnyland

13:00