Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ella skickar mammalådor till Tanzania

Från 2015
Uppdaterad 31.03.2015 12:19.
Ella Vahtiala från Karleby
Bildtext Ella Vahtiala från Karleby
Bild: YLE/Patrik Enlund

Mammalådor från Finland kan rädda liv i bergsbyn Mufindi i Tanzania. Sjukskötaren Ella Vahtiala i Karleby uppmanar mammor att donera moderskapsförpackningar de inte behöver.

När Ella Vahtiala gjorde sin sjukskötarpraktik i Tanzania under studietiden blev hon tagen av den fattigdom hon såg i de olika byarna.

- Det var otroligt vilka förhållanden de lever i. De har inte ens rent vatten. Många är sjuka i hiv. Härliga människor med svåra sjukdomar. Och det värsta är att de inte vet om att många sjukdomar går att bota. De dör i onödan, säger hon.

Mammalådan är lockbete

Hur kan då en mammalåda rädda liv? Poängen med projektet Från mamma till mamma (Äidiltä toiselle) är att få gravida blivande mammor att hiv-testa sig. Lockbetet är en mammalåda.

Om en gravid kvinna visar sig vara hiv-positiv erbjuds hon bromsmedicin.

- Det är oerhört viktigt att inleda bromsmedicineringen under graviditeten. Om en hiv-positiv mamma inte tar bromsmedicin är risken för att barnet ska smittas upp till femtio procent. Medicinen tar ner risken till en procent, säger Vahtiala.

Problemet är den stora okunskapen om läkarvården.

Medicinmännen har makt

- Byborna litar på sina medicinmän på samma sätt som vi litar på våra västerländska läkare. De har sina ritualer som de tror att hjälper mot sjukdomarna. Men det leder bara till att både barn och vuxna dör i onödan.

Ella berättar om barn som ristats med rakblad på magen för att de har ont. Medicinmännens makt är stor. Därför är nyckeln att sprida kunskap.

- Vi har all chans att lyckas med det här projektet i Mufindi. Där finns bland annat den finländska läkaren Leena Pasanen som tillsammans Susan Vinton ägnar sitt liv åt att gå från by till by och söka upp sjuka människor och försöka övertala dem att ta emot läkarvård, berättar Ella.

Föreningen Mufindin ystävät r.y administrerar projektet. Bidrag kommer att sökas från olika samarbetspartners som stöder utvecklingsbistånd. Läs mer om projektet här.

Ella Vahtiala samlar in mammalådor

6:50