Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Tongåvan ber dig om en liten gest

Från 2015
Uppdaterad 16.04.2015 18:59.
kvinna kör inva-moped
Bildtext Satu Nurkkala-Lämsä / Oulun seudun MS-yhdistys
Bild: Jukka-Pekka Moilanen

Tongåvans insamling går i april till mänskor i olika åldrar. Det hänger ju inte på åldern när man insjuknar i astma eller i diabetes, när man är synskadad eller har problem med hjärtat.

I insamlingen En liten gest har 18 olika handikapp- och hälsoorganisationer slagit sig ihop, och samarbetet är omfattande dels mellan organisationerna men också till kommunerna. Omkostnaderna för insamlingen är relativt små: ca tio procent går till produktionskostnader för insamlingsmaterialet, distributionskostnader och marknadsföring.

Femtio procent av insamlingsvinsten från respektive kommun blir kvar på lokalnivå för att delas mellan de deltagande föreningarna. Resten delas jämt på riksnivå på de olika organisationerna.

Jämställdhet är målet

Då man är handikappad – det må då vara frågan om reuma, hörselskada eller utvecklingsstörning - så är vardagen besvärligare än för friska mänskor. Man behöver hjälpmedel som kostar, man behöver rehabilitering och information och kanske någon att prata med som är i liknande situation. Då känns det skönt att inte helt och hållet vara tvungen att ta pengarna ur egen ficka, utan få hjälp av organisationer som hjälper både ekonomiskt, psykosocialt och kan komma med den senaste informationen från forskningshåll.

Jämställdhet bland de olika sjukdomsgrupperna och de handikappade är det viktigaste som man vill arbeta för i de olika organisationerna.

Insamlingen har 108 år på nacken

Insamlingen En liten gest har en rätt så lång historia. Den startade år 1907 och kallades då Valinsamlingen och ordnades som bössinsamling i samband med riksdagsvalet. Då gick pengarna till att bekämpa tuberkulos. I sin nuvarande form har insamlingen fungerat sedan 1991, och fortfarande sker insamlingen i samband med olika val, år 2015 i samband med riksdagsvalet som hålls den 26 april.

Organisationerna som är med i insamlingen:

Allergi- och Astmaförbundet, Andningsförbundet, Centralförbund för Mental Hälsa, De Utvecklingsstördas Stödförbund, Diabetesförbundet i Finland, Epilepsiförbundet, Finlands Dövas förbund, Finlands Hjärtförbund, Finlands Neuroförbund, Finska Hörselförbundet, Förbundet De Utvecklingsstördas Väl (FDUV), Förbundet utvecklingsstörning, Invalidförbundet, Krigsinvalidernas brödraförbund, Njur- ja leverförbundet, Synskadades centralförbund, Psoriasisförbundet, Reumaförbundet i Finland.

Stöd insamlingen

Skicka textmeddelandet LAHJOITA 5 till numret 16301. Donationssumman är 5 €.

Ring donationstelefonen 0600 550 146. Donationssumman är 5 € (+ lna).

Sätt din slant i bössan på röstningsställena för riksdagsvalet 9.-14.4. eller 19.4.2015.

Betela in på konto FI98 5541 2820 0220 11

Donera en valfri summa med dina nätbankskoder på webbsidan Pieni ele

Insamlingen startar i Tongåvan på långfredagen, 3.4.2015, kl 19.30

Mer om ämnet på Yle Arenan