Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Människan mer skadlig för naturen än skarven"

Från 2015
Uppdaterad 12.03.2021 14:04.
Ville Niinistö - Spela upp på Arenan

I dagens chatt på Svenska.yle.fi avslöjade De grönas partiordförande Ville Niinistö varför han är feminist, redogjorde för sin inställning till skolsvenskan och berättade om sina erfarenheter av skarven.

Det blev snabbt full fart i chatten efter att De grönas partiordförande Ville Niinistö satt sig vid en dator på webbredaktionen i Böle i Helsingfors för att besvara publikens frågor. Niinistö skrev själv sina svar på svenska och hann besvara ett tjugotal frågor om allt från konkurrenskraft och kärnkraft till legalisering av cannabis och aktiv dödshjälp under den timme som chatten pågick.

Signaturen "Jag " tog tag i ett eldfängt ämne, och undrade hur mycket skarvarna kostar de finska skattebetalarna?

Det fick Niinistö att skriva ett långt svar:

– Skarvbeståndet har lyckligtvis slutat öka på senare år – men de har spritt sig närmare städer och till nya områden. Forskningen visar att skarvens skador repareras fort när det handlar om öar, andra fågelarter gynnas av skarven (de häckar bättre på skarvöar), påverkan på fisket varierar (ibland äter de mest mörtfiskar men i vissa områden också värdefiskar).

Niinistö påpekar att det mest är en estetisk fråga.

– Man ska nog inte skylla på djur när skälen till problemet oftast är människan – som överfisket. Man ska lita på forskningen när man kollar fakta om skarven. Om man börjar skjuta skarven visar forskningen i Sverige och Polen att det bara sprids mer och närmare människor runt omkring!

– Så frågan är inte lätt. Men en lösning finns: havsörnen. De äter mycket skarvar och kontrollerar stammen på ett ekologiskt bra sätt. Naturen tar nog hand om saker. Jag vistas mycket i skärgården i Åbo, och ser mycket skarvar, så jag vet nog vad de handlar om. Jag förstår att många är upprörda men det mesta som man har försökt skylla på skarven stämmer helt enkelt inte. Människan är mycket mer skadlig för naturen än skarven.

Lagstifta om könskvoter

Signaturen "Johanna" tog tag i ett annat ämne som väcker känslor, och hänvisade i sin fråga till det faktum att Ville Niinistö i Yle Fems valdebatt sade att han är feminist, vilket hon tyckte var en mycket positiv sak: "Jag undrar hur De gröna tänker arbeta för att förbättra jämlikheten mellan könen?"

– Jag är en feminist för att strukturer i samhället ska ändras för att alla ska ha det fritt att bli chefer, sätta familjen före arbete, komma in i arbetslivet osv. utan att könen begränsar. Det viktigaste är att förnya föräldraledigheten till 6+6+6-modellen där man har längre ledighet men mer könskvotering. Sedan ska man lagstifta om könskvoter i börsföretag – i dagens läge heter chefer för börsbolag tre gånger oftare Juha än är en kvinna – och dela alla kostnader för föräldraledigheten mellan alla arbetsgivare. Då blir det lättare att anställa en kvinna.

Signaturen Janne undrade var De gröna egentligen befinner sig på skalan vänster-höger: "Är de gröna egentligen ett vänsterparti? Kan partiet jämföras med en vattenmelon, under det hårda gröna skalet finns ett saftigt rött innehåll?"

Ville Niinistö håller ändå inte med:

– Nej. Vi har de som personligt vill definiera sig som rödgröna och de som vill definiera sig som blågröna. Som parti har vi en egen tradition: starkt ekologisk linje – där ekokatastrofen måste stoppas i vår egen natur, i klimatet, och i överkonsumtion av råvaror. Denna linje kräver att ekonomin globalt ska ändras radikalt inom de närmaste 20 åren. Men vi har liberala drag där vi tydligt står för individens starka friheter och fria livsval men kopplat till ett starkt stat som gör det möjligt för alla att

För arvsskatt

Niinistö fick också säga sin åsikt om arvsskatten, som svar på en fråga av "Lukas". Niinistö är för en arvsskatt:

– Arvskatten är den enda skatten som är kvar i Finland som beskattar förmögenhet. Jag tycker att den behövs. Men den ska vara mild för medelinkomst och i stora inkomster tillåta företagens generationsväxling. Det är redan idag i företagen bara 4-5% som man måste betala under 10 år. Det är inte så mycket. Internationellt är problemet att inkomstbeskattningens roll minskar och om kapitalen inte beskattas hamnar mer pengar i färre händer. Det är inte bra för jämlikheten och barnens lika möjligheter att göra livsval om nkomstskillnaderna ökar. Därför länder med relativt små inkomstskillnader är de mest fria för att förverkliga sig för alla. Det krävs internationell arbete mot skatteplanering som hotar hela välfärdssamhället.

Ville Niinistö hann inte besvara alla frågor som skickades in. Det var redaktionen som valde ut de frågor som besvarades. Niinistö berömde de frågor som ställdes till honom, han tyckte de var intressanta. Särskilt nöjd var han med att det var så många värdefrågor.

– Politik handlar slutligen om värderingar, att man ska stå bakom de värderingar man tror på och att man försöker hitta praktiska lösningar varje dag på problem som dyker upp som grundar sig på den syn på samhället som man har.

Niinistö imponerade genom att snabbt skriva svaren själv på svenska, men själv tyckte han inte det var så märkvärdigt, eftersom han hemma lever i en tvåspråkig vardag.

– Jag gör lite misstag i grammatiken ibland, men jag bryr mig inte om det.

På onsdag 1.4 fortsätter chattarna på Svenska.yle.fi. Chatten med Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki inleds klockan 15.

Läs chatten med Niinistö i sin helhet. Mattias Fagerholm fungerade som moderator.

Chatten är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln