Sluta slänga din mat!
Påsken står inför dörren och många börjar bunkra godsakerna som ska hamna på festbordet. Tyvärr tenderar en stor del av det att hamna i soporna när påskharen lämnat byggnaden och vardagen återvänder.
Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare och en av dem bakom kampanjen Svinnkampen som Marthaförbundet dragit igång med syfte att minska matsvinnet inför storhelgen.
Vem är den största boven?
Tvärtemot vad man skulle kunna tro är det inga ondskefulla matkedjor som slänger travar med delikatesser eller restaurangkedjor som har halva lunchmenyn kvar i grytorna. Det är vi, vanliga samhällsmedborgare som är skurkarna.
– 35% av maten som slängs i Finland kommer från hemmahushållen, säger Elisabeth. Vi slänger fullt ätbar mat - mest slänger vi grönsaker och frukt men också färdigmat, bröd och liknande.
2012 gjordes en större studie i det här, berättar Elisabeth, och bland annat konstaterades det att vi slänger 22 miljoner kilo grönsaker, 21 miljoner kilo hemlagad mat och, extra tänkvärt så här i påsktider, 11 miljoner ägg!
Tydligen har vi inga hämningar alls – vi slänger även 300 000 kilo godis och chips.
Statistiskt sett är unga kvinnor i små- eller singelhushåll i tätorter de som slänger mest mat.
I hushåll där kvinnor handlar köps det ofta trendiga grönsaksprodukter som sen direkt hamnar i soporna, möjligen på grund av att andra inte alltid uppskattar de här udda produkterna, säger Elisabeth.
Bäst-före-datumen är annars Skandinaviens gissel. Vi har på gott och ont sådan tilltro till myndigheterna som dikterar villkoren för matens användningsdatum, att vi slänger saker utan att kolla desto närmare på deras potential. Svinnkampen vill få oss att förstå att vi också ska använda vårt förnuft och våra sinnen.
Men om man inte vill äta något äckligt då?
Kampanjens mål är ju självklart inte att få oss att äta saker som skadar hälsan. Är något dåligt så slänger man det naturligtvis, men använd lite sunt bondförnuft innan. Vill man känna sig riktigt lugn i sinnet så kan man ju se till att vara lite förutseende och använda upp det man har innan det hinner tangera utgångsdatumet. Kanske är vi lite bortskämda när vi vet att vi kan köpa nytt med ganska lite besvär.
En ful frukt kan fortfarande vara fin inombords
Men det är inte bara vår blinda tro på datummärkningar som hindrar oss från att konsumera optimalt. Det är även vår tendens att diskriminera hämningslöst mot de ”fulare” frukterna och grönsakerna i snabbköpet.
Mjuka och söta bananer är perfekta för en smoothie
– Jag brukar själv fråga efter de här bruna bananerna för att de är mjuka och sötare och perfekta för en smoothie, berättar Elisabeth, och ofta får jag höra att de slängs direkt för att folk inte vill ha dem när de är mogna.
Konsumenterna, alltså vi, är de som bär ganska stort ansvar för att matsvinnet i samhället minskar. Så om du nu ändå valt dina perfekta elitbananer och burit hem dem, ta nu i alla fall väl hand om dem och ät upp dem.
Om du behöver lite assistans kan Elisabeth och hennes kollegor svara på vad du kan ta dig till med det du har i skafferiet. Om du vill anta utmaningen kan du ta en bild på din mat som är i farozonen och hashtagga den #svinnkampen, så kommer Martorna gnugga geniknölarna åt dig och lösa problemet.