Eurovisionen år 1965
Den moderna musikens framtåg i Eurovisionen börjar. Sverige sjunger på engelska och orsakar regelförändring.
Den tionde Eurovisionen arrangerades i Neapel eftersom Italien vunnit året innan med Gigliola Cinquettis Non ho l’etá.
Hela aderton länder deltog i tävlingen då Sverige återvände och Irland debuterade. För första gången visades tävlingen också i Östeuropa för de länder som hörde till Intervision, European broadcasting unions motsvarighet bakom järnridån.
Upptempo
Bidragen som hittills deltagit i tävlingen hade alla varit ganska traditionella, och speciellt vinnarlåtarna hade gått i långsam takt. År 1965 blev det ändå en ändring i den saken då både Luxemburg som vann och Storbritannien som kom tvåa framförde svängiga, moderna låtar.
Storbritannien representerades av Kathy Kirby som redan var en stor stjärna i hemlandet. Hon hade ett eget tv-program och hade spelat in många listettor. Hon steg upp på scenen i Neapel i en åtsittande svart klänning, röda läppar och lockar i det blonda håret. Hon har senare liknats vid Marilyn Monroe.
Sverige blev det första landet att sjunga hela sitt bidrag på ett annat språk. Året innan hade Österrike bytt språk mitt i, men nu framförde Ingvar Wixell låten Absent friends helt på engelska med en stark brytning. Det här ledde till att man följande år instiftade regeln om att länderna måste sjunga på sina nationella språk.
Finland representerades av Viktor Klimenko som fick noll poäng med Aurinko laskee länteen. Han delade ändå sista platsen med både Spanien, Tyskland och Belgien.
Sjuttonåriga France Gall vann den tionde Eurovisionen i Luxemburgs namn. Fransyskans låt Poupée de cire, poupée de son (översatt ungefär ”vaxdocka, hans docka”) handlar om att hon inte längre orkar vara en sjungande vaxdocka instängd i en studio och vill uppleva livet utanför. Trots vinsten är France Gall den första av Eurovisionsvinnarna som försökt bli av med Eurovisionsstämpeln och vägrar ge intervjuer om ämnet.
"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.