Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1966

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Österrikiska Udo Jürgens vann Eurovisionen år 1966.
Bildtext Österrikiska Udo Jürgens vann Eurovisionen år 1966.
Bild: EBU

Norges Åse Kleveland blev första kvinnan att uppträda i byxor, medan Nederländernas Milly Scott var den första svarta personen på scenen.

Luxemburg stod värd för den elfte Eurovisionssångtävlingen där aderton länder deltog.

Efter att Sverige året innan sjungit på engelska hade man nu tagit i bruk en regel som sade att alla deltagare måste sjunga på ett av landets officiella språk. Musikexperter fick åter ingå i de nationella jurygrupperna.

Sveriges Lill Lindfors och Svante Thuresson klarade sig bra och tog en andra plats med låten Nygammal vals. Också Norge kom tätt efter och knep tredje plats med Intet er nytt under solen, trots att solisten Åse Kleveland ignorerade traditionerna och blev den första kvinnan att inte bära klänning i tävlingen.

Åse Kleveland var den första kvinnan som uppträdde i byxor i Eurovisionen.
Bildtext Åse Kleveland var den första kvinnan att uppträda i byxor.
Bild: EBU

Danmarks Ulla Pia kom på fjortonde plats trots att hon hade ett par som dansade jive på scenen. Landet bestämde sig efter tävlingen att inte delta igen och det skulle räcka ända till år 1978 före danskarna åter skulle inta Eurovisionsscenen. Finlands Ann Christine Nyström deltog med låten Playboy som slutade på en delad tionde plats.

Nederländernas Milly Scott lyckades med att vara först inom två olika kategorier i tävlingen. Dels var hon den första som uppträdde med en mikrofon som hölls i handen och dels var hon den första svarta deltagaren.

Mikrofonen tillät sångaren röra på sig mycket friare, trots att man måste akta sig för tråden som följde med. Året därefter var det också bara en sångare som ville använda sig av den nya mikrofonen, men den där ena sångaren lyckades ta hem vinsten.

Milly Scott var alltså den första svarta personen att delta i tävlingen. Redan året därpå deltog följande svarta person, den gången för Portugal, men det skulle ta till år 2001 och Dave Benettons vinst för Estland innan en mörkhyad vann Eurovisionen.

Österrike tog hem vinsten i den elfte tävlingen. Udo Jürgens är samtidigt den enda tävlande som lyckats vinna på tredje försöket. Trots att låten heter Merci Chérie sjöng österrikaren på tyska. Udo Jürgens avled i december 2014, men hann ändå se sitt hemland vinna Eurovisionen för andra gången då Conchita Wurst tog hem segern i Köpenhamn.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.