Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU utreder enpilotsmodell

Från 2015
Uppdaterad 31.03.2015 09:30.
Japan Airlines Boeing 787 på väg in för landning till Helsingfors Flygplats
Bild: Alexander Granholm

En stor europeisk utredning pågår om en så kallad enpilotsmodell för flygplan. Avancerad teknik ska göra det möjligt för en enda pilot att i framtiden flyga ett passagerarplan. Men kraschen i franska alperna leder troligen till nytänkande.

Det ska alltid finnas två personer i flygplanens förarkabiner för att hindra liknande tragedier som med den tyska Germanwings i franska alperna, enligt nya rekommendationer av den Europeiska byrån för luftfartssäkerhet EASA. Men samtidigt pågår ett forskningsprojekt startat av EU-kommissionen som går ut på att man i framtiden ska kunna flyga ett stort passagerarplan med bara en pilot vid spakarna.

Flygplanstillverkare med i projektet

Projektet har engagerat ett trettiotal företag, forskningsinstitutioner och flygplanstillverkarna Boeing och Airbus. Projektet ACROSS går ut på att utveckla flygplanens autopiloter så att en enda pilot ska klara av flygningar i alla tänkbara situationer.

Det här skulle ske med en betydligt mer avancerad teknik än den nuvarande. Initiativet togs för två år sedan och projektets slutrapport ska publiceras nästa år.

Diskussion om artikeln