Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gipsfoster printas ut i Estland

Från 2015
Uppdaterad 31.03.2015 09:38.
3D-foster görs i Estland.

Skulle du vilja ha en 3D-printad figur av ditt ofödda barn? Ett företag i Estland har börjat sälja 3D-printade figurer av foster.

På 1960-talet kom ultraljudsbilden av fostret i mammans mage, för ett par decennier sedan fick vi 3D-bilder, sedan kom 3D-videon. Nästa steg kan bli en figur av ditt barn utprintad med 3D-teknik.

Kadi är på besök hos sin gynekolog, men det är inte vilket besök som helst utan hon är här för att skapa en present åt pappan till det lilla barn som växer i hennes mage.

- Det kändes intressant, det är vårt första barn och jag vill prova allt möjligt nytt och det här är unikt.

Med hjälp av 3D-teknik tar läkaren bilder som ska användas för att printa ut en liten figur av barnet, eller i Kadis fall, barnets ansikte.

Ett företag i Estland har börjat sälja 3D-printade figurer av foster.
Bildtext 3D-fosterfigurer. konst eller leksak?

- Jag får hålla figuren i handen och röra den redan innan födseln. Jag såg en bild av figuren i media och blev intresserad, det känns inte alls skrämmande.

Konst eller leksak?

Figuren av det lilla fostret printas ut i en 3D-printer som använder en sorts gips i stället för plast, som är det vanliga materialet i 3D-printrar. Över 800 lager ska göras, och mellan lagren trycker maskinen ner figuren längre ner i smeten.

- Det tar tre timmar att printa en figur, säger bolaget Wolfprint 3Ds chef Timmu Tõke. Det unika är inte 3D-printern, utan det datorprogram vi har utvecklat.

I princip finns det två olika varianter av figurer som kan printas ut. Av små foster går det att printa ut en figur av hela kroppen, men av större foster går det bara att få en del av barnet.

I princip kan man göra en figur till exempel varje månad under graviditeten, men precis som med ultraljuds- eller 3D-bilder av foster, så beror det på hur barnet råkar ligga i magen.

En realistisk figur kan bli ett etiskt dilemma

- Vi har funderat mycket på vad det betyder om det händer något med det ofödda barnet, om det blir ett missfall, säger Tõke och påpekar att ingen estnisk journalist har ställt den frågan.
Washington Post skrev att den här tekniken kan komma att påverka abortdebatten, påpekar Tõke.

Men i första hand undviker företaget att blanda sig i den etiska debatten och ser på figurerna som en affärsprodukt. Wolfprint 3D förlitar sig på statistiken.

- Största delen av våra figurer görs under andra halvan av graviditeten, då olyckor är ovanliga, enligt Tõke. Men det är i första hand upp till kunderna och läkarna att avgöra vad de tycker om de här figurerna.

Gynekologen Marek Šois är den första läkaren som började sälja de här figurerna och han säger att känslorna kan svänga åt båda hållen om något går fel under graviditeten eller vid förlossningen.

- Känslorna är väldigt viktiga, säger han, men kanske en fosterfigur som du kan ta i och krama fungerar som tröst?

Nästa steg i produktutvecklingen

Än så länge har efterfrågan på de här figurerna varit liten, men det kan vara en tidsfråga innan vi alla har gipsbebisar i våra hem.

3D-foster tillverkas i Estland.
Bildtext Företaget fortsätter med produktutvecklingen av gipsbebisar

- Det här kan kännas som något onaturligt, säger Šois, när ett barn kommer ut i det här formatet eftersom vi inte är vana vid det.

- Men det kanske är det det handlar om, att vi inte är vana vid tanken.

Han tror att 3D-figurerna har kommit för att stanna, men antagligen går det som med 3D-bilderna. Också de är för realistiska för många föräldrar, som föredrar att bara ta vanliga ultraljudsbilder av sina barn.

- Kanske våra barn kommer att ha en annan inställning till de här figurerna, avslutar Šois.