Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Artister lämnar Spotify för Tidal

Från 2015
Uppdaterad 31.03.2015 15:39.
Den nya musikströmningstänsten Tidal ägs mestadels av Jay Z och ska konkurrera med Spotify
Bildtext Rapartisten Jay Z äger i huvudsak den nya strömningstjänsten Tidal som ska konkurrera med Spotify.

Spotify får en ny konkurrent. Musiktjänsten Tidal, som lanserades på måndagen, marknadsförs som en tjänst med toppkvalitet på ljudet.

En del artister väntas använda Tidal som sin enda plattform, med exklusivt och nytt material.

Tidal ägs i huvudsak av rapartisten Jay Z. Strömningstjänsten är en direkt konkurrent till andra tjänster som exempelvis Spotify. Jay Z köpte tidigare i år Tidal för 56 miljoner dollar av det svenska moderbolaget Aspirio.

Jay Z stöds av 18 superstjärnor, bland annat Kanye West, Beyonce, Alicia Keys, Chris Martin, Daft Punk och Rihanna.

På lanseringsevenemanget avslöjade Alicia Keys att artister kan komma att använda Tidal som sin enda plattform, med exklusivt material. Dessutom kan ny musik komma att finnas tillgänglig på Tidal som första plattform.

Gratisanvändningen av Spotify kritiseras hårt

I höstas meddelande Taylor Swift att hon tar bort sin musik från Spotify. Det gjordes som protest, för att hon inte gillade att gratisanvändare får tillgång till ny musik. I samma veva sade Swift att hon stöder Jay Z och hans nya tjänst.

Nu väntas även artisterna bakom Tidal vänta med att lägga ut ny musik på Spotify, och istället vända sig till Tidal.

Ljudet av hög kvalitet

Tidal marknadsförs bland annat med fokus på ljudkvalitet. Tidals ljudkvalité är betydligt högre än till exempel Spotifys. Musiken på Tidal strömmas med 1411 kilobit per sekund medan Spotify strömmas med 320 eller färre kilobit per sekund. Det innebär att tjänsten kan erbjuda en bättre ljudupplevelse, samtidigt som det kan innebära att mobilanvändare märker av en långsammare uppkoppling.

I motsats till Spotify finns det ingen gratisversion av tjänsten. I lanseringsskedet kostar Tidal samma som Spotify. Normalavgiften är dubbelt högre än Spotifys avgift.