Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Historiekollen: Landsbygdspartiet blev Sannfinländskt

Från 2015
Uppdaterad 07.04.2015 11:36.
Veikko Vennamo håller tal på Landsbygspartiets partidag 1972.
Bild: Yle/Kalle Kultala

Vem var Sannfinländarnas första riksdagsledamot? Hur många röster fick Tony Halme? Varför gick inte Sannfinländarna med i regeringen efter skrällen 2011?

Jag har fortfarande en bild av Veikko Vennamo (ordförande för Landsbygdspartiet) på väggen i arbetsrummet.

― Timo Soini: Peruspomo

Sannfinländarna grundades efter att Landsbygdspartiet gick i konkurs år 1995. Landsbygdspartiet var ett populistiskt protestparti som hade ett starkt stöd på glesbygden.

Ordförande Veikko Vennamo ledde partiet till en storseger 1970 då hans parti fick 18 mandat i riksdagen. Men hans lärjunge Timo Soini skulle komma att överträffa Veikko Vennamos prestation.

Veikko Vennamo håller tal på Landsbygspartiets partidag 1972.
Bild: Yle/Kalle Kultala

Jag tror inte att någon med finländskt pass vill sitta på operan, medan vårt land ockuperas.

― Riksdagsledamot Tony Halme 2003

Sannfinländarnas första ordförande var Raimo Vistbacka. Riksdagsledamot, vicehäradshövding och länsman i Alajärvi. Vistbacka efterträddes av Timo Soini år 1997.

Landsbygdspartiet försvarade det bortglömda folket på landsbygden. Sannfinländarna tog budskapet till städerna och förorterna.

Halme överraskade

Partiet och Timo Soini hade i början av 2000-talet en tämligen anspråkslös roll inom inrikespolitiken, med tre till fem riksdagsledamöter.

Partiet fick stora rubriker när boxaren och showbrottaren Tony Halme ställde upp för Sannfinländarna i riksdagsvalet 2003.

Med sitt främlingsfientliga budskap fick han över 16 000 röster. Det var bara statsminister Paavo Lipponen (SDP) fick fler röster i Helsingfors valkrets.

Tony Halme styrketränar och talar - Spela upp på Arenan

Partiet inte endast Soini

Sannfinländarna har profilerat sig som ett populistiskt parti som är negativt både till invandring och EU. Kommunalvalet 2008 visade att partiet seglade i medvind, när det fick hundratusen fler röster än i kommunalvalet 2004.

Timo Soini har personifierat partiet, men 2008 stod det klart att partiet hade anhängare i hela landet. I riksdagsvalkampanjen 2011 fortsatte Sannfinländarna kritisera invandringspolitiken.

Samtidigt väckte de ekonomiska stödpaketen till Grekland ont blod bland många finländare. Sannfinländarna motsatte sig alla former av hjälp till Grekland.

Jytky-skrällen

Budskapet gick hem hos väljarna. Partiet åttafaldigade nästan antalet riksdagsledamöter från 5 till trettionio.

Partiet var den stora valsegraren, men gick trots det inte med i regeringen. De övriga partierna var beredda att stöda framtida krispaket till EU, vilket Sannfinländarna vägrade göra.

Timo Soini på valkvällen 2011 - Spela upp på Arenan

2011 förändrades det politiska landskapet, de tre stora partierna var nu fyra. Sannfinländarna hade blivit en maktfaktor inom finländsk politik.

Att följa med och kommentera knasiga Facebook-uppdateringar ger inget. De säger ingenting om Sannfinländarna.

― Timo Soini Peruspomo

Växtvärk

För partiordförande Timo Soini har den stora riksdagsgruppen inneburit en hel del jobb. Interna konflikter och ovana riksdagsledamöter har gett rubriker.

Sågföretagaren Teuvo Hakkarainen hade svårt att anpassa sig till offentligheten som omger en riksdagsledamot. En annan som figurerat i pressen är riksdagsledamoten James Hirvisaari. Han fick lämna partiet efter att en av hans gäster gjort Hitler-hälsningar i riksdagssalen.

Via dom i HD till europarlamentet

Bloggaren och språkvetaren Jussi Halla-aho, en kritiker av mångkulturalism och invandring, fick 15 700 röster i riksdagsvalet 2011. I Högsta domstolen dömdes han för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid 2012.

Det här har inte påverkat Halla-ahos popularitet. 2014 valdes han in i Europaparlamentet. Han fick över 80 000 röster och var landets tredje mest populära kandidat.

Partiordförande Timo Soini har sagt att det inte är hans uppgift att förklara hur de invandringskritiska rösterna tänker. Inför valet 2015 har Timo Soini sagt att partiet siktar på en plats i regeringen.

Från 5 till 39 ledamöter på fyra år.

Historiekollen: Inför riksdagsvalet går Svenska Yle
igenom riksdagspartiernas historia

Historiekollen-socialdemokraterna-letar-efter-sina-valjare
Historiekollen-kd-har-kampat-mot-synden-sedan-1958
Historiekollen-vansterforbundet-har-tappat-anhangare-i-snart-20-ar
Historiekollen-gron-politik-i-30-ar
Historiekollen-hogt-till-tak-i-sfp
Historiekollen-centern-har-overlevt-battre-landsbygden
Historiekollen-samlingspartiet-med-rotter-i-hem-religion-och-fosterland

Mer om ämnet på Yle Arenan