Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Knåpa ihop en pajaki i väntan på våren

Från 2015
Uppdaterad 26.02.2019 10:49.
Hängande pajaki, takkrona i papper och sugrör
Bild: Yle/Camilla Forsén-Ström

Halm, papper och spindlar - vad kan de ha gemensamt? Ordet pajaki betyder spindel av halm och detta traditionella hantverk var ofta som en kaskad av färger, dekorerat med pappersblommor och spännande detaljer.

Pajakin började göras i Polen på 1800-talet, dels i juletid men också som en väntan på våren. Och nu är det många som hittat pajakin igen, som en dekoration till hemmet året runt.

Det härliga med en pajaki är att den nästan kan se ut hur som helst, avskalad eller massivt dekorerad.

För att göra en pajaki behöver du:

 • creppapper i två gula nyanser
 • papperssugrör
 • washitejp i två olika svartvita mönster
 • metallring
 • gult papperssnöre
 • sax
 • metallring/bricka av något slag, jag använde ringen från en nyckelknippa
 • linjal
 • mönstrat papper

Gör så här:

 1. Bästa sättet att arbeta med en pajaki är att ha den hängande fritt framför sig. Så börja med att hitta någonting att knyta upphängningstrådarna i.
 2. Fäst metallringen i taktrådarna så ringen är aningen ovan din egen huvudhöjd.
 3. Klipp till sex papperssnören á fem meter. Genom att vika snörena på mitten, trä in dem i metallringen och föra ändorna genom öglan så får du tolv hängande trådar. Vill du ha en pajaki med åtta ben är det bara att lägga till två pappersnören till.
 4. Klipp till ca 5 cm långa bitar av papperssugrör. Du behöver ganska många beroende på hur långa ”ben” du gör. Jag använde ca 80 bitar.
 5. Klipp ut någorlunda cirkelformade pappersbitar på ca 3 cm (det är inte så noga hur formen blir). Låt saxen gå, samma sak här - du lär behöva en hel del bitar. Tryck ett hål i varje bit med saxen.
 6. Snurra in den stora metallringen med washitejp.
 7. Klipp till tre remsor av creppapper, 6-8 cm i höjd och 40 cm i längd. Du väljer själv ifall du vill ha små eller stora blommor. Sätt remsorna ovanpå varann, fäst tillfälligt med tejp och klipp fransar längs med ena kanten. Ta bort tejpen och snurra ihop pappret med hjälp av en blyertspenna så det börjar likna en blomma med stjälk. När blomman fått tillräcklig volym - klipp av den till önskad längd och tejpa ihop "blomstjälken". Fortsätt snurra blommor och klippa till creppapper tills du har så många blommor du vill ha. Jag använde mig av sex blommor men det blev väldigt avskalat. Man kan vara mycket mer generös om man vill.
 8. Dags att sätta ihop pajakin

 9. Ta två av de hängande papperssnörena och trä på en sugrörsbit + en pappersbit och för upp dem så nära metallringen det bara går. Upprepa proceduren tills du har använt åtta bitar sugrör och sju mellanblad av papper. Du avgör själv om det här är längden du vill ha. Fäst med en metallklämma eller klädnypa under den sista sugrörsbiten och fortsätt med de två nästa snörena. Upprepa hela proceduren tills du har sex inklädda ”ben”.
 10. Ta den stora metallringen och knyt fast den i varje bens snören.
 11. Ta en bit tejp och tejpa nära varje pappersblommas fransar, klipp av ”stjälken” så du bara har en liten stump på ca 1 cm kvar. Knyt fast en blomma under varje sugrörsben i pajakin. Sen fäster du alla blommor ytterligare med washitejp, gärna med aningen annat mönster än på själva ringen i mitten.
 12. Dags att fortsätta med benen. Samma procedur med sugrör + pappersbit. På den här undre delen av pajakin använde jag fem sugrörsbitar + fyra mellanblad för varje ben.
 13. För ihop benen och fäst med washitejp. Klipp bort överflödiga papperssnören men lämna minst 15 cm så det blir ett fint avslut.

Tips!
När papperssnören klipps börjar de lätt spreta åt alla håll. Fäst ihop dem med en metallklämma några dagar så lugnar de ner sig.

Strömsö inslag: Pajaki - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan