Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Skärmberoendet styr livet

Från 2015
Uppdaterad 02.06.2016 14:01.
En flicka tar en selfie med sin telefon.
Bild: Yle/Jenni Grönholm

Att både unga och vuxna är ständigt uppkopplade på nätet är inget konstigt nuförtiden. Men var går gränsen till överdrift?

Att lägga upp bilder på Instagram, uppdatera Facebook, prata i WhatsApp eller fråga anonyma frågor av varandra på ask.fm är vardag för en hel del människor, både unga och gamla. Men när går det till överdrift?

Sociala medier styr till och med livet för vissa personer. Skolvitsord sänks, läxor blir ogjorda och livet nästan stannar av totalt. Kanske har det gått till överdrift då vänner och familjemedlemmar börjar störa sig på användandet av sociala medier.

Tips

Mina tips på att hur man kan minska på skärmtiden och förebygga rygg- och nackproblem:

  • Lägg bort telefonen till exempel när du kommer hem från skolan eller jobbet.

  • Trots att du ser att du får ett meddelande, svara inte genast. Du måste inte vara tillgänglig dygnet runt.

  • Stretcha nack- och ryggpartiets muskler.

  • Använd inte telefonen när du är med dina vänner.

Skärmberoende kan leda till både psykiska och fysiska problem. I längden är det väldigt dåligt för nacke, axlar och rygg att sitta framåtlutad med böjd nacke. Har man väldigt spänd nacke kan det kännas i halsen, och till och med kräva massage. Man kan också märka på beteendet hos en person att hen är beroende, personen kan till exempel vara aggressiv, frånvarande eller asocial.

Man har inte kunnat göra någon undersökning om hur skärmar påverkar oss i längden, då det ännu är ett ganska nytt fenomen. Jag tror att telefon- och pekplattsföretagen inte vill (och till och med kanske inte kan) berätta hälsoriskerna av ett långsiktigt-, hysteriskt-, dygnet runt- användande.

Det hjälper inte situationen mycket att väldigt många vardagliga saker blir elektroniska: böcker, tidningar, jobb och till och med instrument. Detta leder till ännu mer skärmtid. Vad skulle du göra om hela ditt hus kontrollerades från din smarttelefon, och nätet skulle krascha? Där får du stå hungrig i mörkret med garagedörren låst.

Förr i tiden fanns det inget sådant här, man hade ett aktivt liv, barnen lekte på gården med varandra, på somrarna simmade man i havet och man umgicks med sina vänner. Nuförtiden sitter man stilla och tittar på sina smarttelefoner, pekplattor och datorer mycket av den tiden man kunde använda till annat. Hur kommer framtiden att se ut?

Filippa, Winellska skolan i Kyrkslätt
Den här texten är skriven av en av
Yle Nyhetsskolans unga reportrar.