Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Passagerarfärjorna stannar i hamn?

Från 2015
Uppdaterad 31.03.2015 18:19.
Viking Mariella
Bildtext Viking Mariella
Bild: SVT

Isbrytarkonflikten kan få ännu större konsekvenser. Nu hotar Sjömansunionen och Maskinbefälsförbundet med att en eventuell stödstrejk också kommer att omfatta passagerarfartygen. Parterna i konflikten lyckades inte nå en överenskommelse i dag. Förhandlingarna fortsätter i morgon onsdag.

Tidigare har förbunden hotat stoppa fraktfartygen och därmed exporten om ingen lösning nås i isbrytarkonflikten före den andra april, det vill säga på skärtorsdagen. Strejken bryter ut klockan 14.

Konflikten berör cirka 200 personer och handlar om innehåller i kollektivavtalet för de anställda på det statliga isbrytabolaget Arctia Shipping. Facket kräver ett allmänbindande avtal medan arbetsgivaren vill att konkurrensen är fri.

Medlingen fortsätter på tisdag eftermiddag under riksförlikningsman Minna Helles ledning.

Fullbokat på Viking Line

Viking Line säger att rederiets fartyg är så gott som fullbokade kring påsk och att en eventuell strejk skull komma vid sämsta möjliga tidpunkt.

Strejkhotet kom som en överraskning för oss, säger bolagets informationschef Johanna Boijer-Svahnström.

- Nu måste vi gå igenom läget. Just nu har vi inga svar, säger hon.

Men tidpunkten är onekligen besvärlig. En del av fartygen är fullbokade, konstaterar Boijer-Svahnström.

Sirpa Paatero
Bildtext Sirpa Paatero
Bild: Yle

Ministern oroad för exportstoppet

Minister Sirpa Paatero (SDP), som svarar för statens ägarstyrning, vädjar till parterna i isbrytarkonflikten om att göra allt för att nå en lösning vid förhandlingsbordet.

Paatero skriver i sin blogg att man nu måste vända på alla stenar, så att strejken inte utvidgas. Nu krävs måtta och ansvar av bägge parter, skriver hon.

Finlands Sjömans-Union och Finlands Maskinbefälsförbund hotar gå ut i en stödstrejk på torsdag om konflikten inte är löst före det. Då stannar alla finskflaggade fraktfartyg i hamn.

Som ansvarig minister för statens ägarstyrning kan Paatero själv inte ingripa. Det har justitiekansler konstaterat. Ministern har inte befogenhet till det, säger JK.

Om strejken till utvidgas till frakttrafiken och Finlands export lamslås, kan regeringens ekonomiska ministerutskott möjligen ingripa.

Diskussion om artikeln