Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Att adoptera hund från ett annat land

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
hund
Bildtext Ska vi adoptera hundar från andra länder? (Hunden på bilden har inget med hundarna i texten att göra.)
Bild: Standard restrictions apply. / sxc.hu

Johanna Lindh adopterade en hund från Spanien. Veterinären Marina Hultholm tycker hundarna ska få stanna där de är. Vad tycker du?

Johanna Lindh adopterade en hund från Spanien. Hunden Macy har nu bott hos henne i två månader, och de har det bra tillsammans.

Johanna Lindh och hunden Macy.
Bildtext Johanna och den översöta hunden Macy trivs verkligen ihop.
Bild: Johanna Lindh

- Jag funderade länge på det, och läste på mycket och kollade in olika organisationer. Efter att ha kollat på en del hundar fäste jag mig vid en som verkade passa mig, säger Johanna.

Johanna letade också efter hundar i Finland, men det var ändå en organisation som förmedlar hundar från Spanien hon föll för.

- I Spanien finns det jättemånga hemlösa hundar, och de behöver hem. I Finland har vi ändå inte ett problem med gatuhundar, så varför inte ta en hund från Spanien? frågar sig Johanna.

Hade bara sett en bild på Macy

Johanna valde att adoptera en hund eftersom det finns så många av dem som lever på gatorna eller på hundhemmen. Hur hunden skulle se ut var inte så viktigt. Det enda Johanna visste om Macy innan ankomsten till Finland var det som stod på organisationens webbsida. Hon hade också sett en bild på henne.

- Alltid finns det förstås risker när man inte ser hunden rent fysiskt, men de som skött om hunden på hundgården får ju en uppfattning om den, och kan då placera in den i ett hem som passar personligheten.

Nu har Macy bott hos Johanna i två månader, och både hund och ägare verkar trivas med varandra.

- Det har gått superbra, och jag har haft tur. Organisationen beskrev Macy som social, och hon tar verkligen kontakt med människor, så jag har inte haft några problem alls.

Johanna berättar att Macy var ganska försiktig och skygg i början, men att det gått om.

- Har man bara tid och tålamod med hunden, så att man i lugn och ro får bekanta sig, så går det nog bra, säger Johanna.

Det löser inga problem på hundens hemort

Marina Hultholm som är veterinär håller inte alls med Johanna om att det är en bra grej att adoptera hundar från andra länder.

Hundar på Pelastetaan koirat ry:s webbsida. Alla söker hem.
Bildtext Hundar på organisationen Pelastetaan Koirat ry:s webbsida. Alla söker hem. Det finns många fler organisationer, bara att kolla på nätet. Johanna tog hjälp av Auringonkoirat ry.
Bild: Skärmdump

- Man kan ju hjälpa till på närmare håll istället om man vill rädda en hund. Det finns också hemlösa hundar här i Finland, säger Marina.

Marina berättar att det också finns vissa risker med att adoptera. Hundarna kan ha sjukdomar, som till exempel rabies. Alla hundar ska ha genomgått hälsogranskning och ha pass och vaccineringar i skick, men Marina säger att det ändå kan slinka igenom hundar som inte är helt friska. De kan också komma från dåliga förhållanden och ha lynnesproblem som är svåra att få bort.

- Visst är det en fin idé, att ta en hund från ett annat land och hjälpa på det sättet, men det löser ju inga problem på den ursprungliga platsen där problemet finns.

Marina har också hört om ett fall där hunden hade problem med ögonen, och strax efter ankomsten till Finland var tvungen att opereras, med följden att den blev blind. Ett annat problem är att hundarna ofta är gamla.

- Med en gammal hund finns det alltid större risk att den inte är frisk. Det finns hundar som bara hinner vara ett halvt år här i landet och så måste de avlivas eftersom de är så sjuka.

Är det värt det?

Marina tycker det kunde finnas en bättre gallring bland hundarna.

- Att en gammal hund tvingas genomgå hela processen och stressen med en flytt till ett nytt land, för att bor där bara ett halvt år … är det verkligen värt det? Det tycker inte jag.

Vill man verkligen adoptera en hund kan man göra det hemma i Finland.

Marina Hultholm, veterinär

Istället för att adoptera en hund tycker Marina att man kan donera pengar till föreningar som tar hand om hundarna. Man kan också kolla upp om det går att donera saker, som filtar till exempel.

- Och vill man verkligen adoptera en hund kan man göra det hemma i Finland. Det finns många hundgårdar, och många hundar som behöver hem, säger Marina.

Det är bara att kolla runt på nätet, eller kontakta kommunen där du bor och fråga om det finns ett hundhem i kommunen.

Vad tycker du? Är det en bra eller dålig sak att adoptera djur från andra länder?

Mer om ämnet på Yle Arenan