Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Jennica debuterar i damernas ishockey VM

Från 2015
Uppdaterad 31.03.2015 17:55.
Jennica Haikarainen från ishockey landslaget
Bildtext Jennica Haikarainen spelar in damernas ishockeylandslag.
Bild: Pasi Mennander/leijonat.fi

VM i damernas ishockey pågår som bäst. Jennica Haikarainen spelar för första gången för de finska lejonen i damernas VM. Hon berättar om trash talk på isen och hur hennes studier har inverkat på hennes spel.

Jennica Haikarainen är anfallare för de finska kvinnliga lejonen och hon tycker att de har bra chanser det här året.

- Om vi spelar vårt eget spel och är noggranna på isen så tycker jag att vi har bra chanser att ta en medalj, säger hon.

De är elva stycken som för första gången spelar i VM det här året. Som nybörjare har de fått göra lite pinsamma saker som att sjunga och dansa, men i och med att de var flera så kunde de ta stöd av varandra.

Motståndarlagen är tuffa

När laget spelade mot USA tycker Jennica att det amerikanska laget var jätteduktiga och att de ligger på en nivå högre än de andra. Mot Kanada brukar de spela bättre, eftersom de är lite större men inte lika snabba.

- De blir lite långsammare i rörelserna jämfört med USA, men de är stora och starka så man får kämpa ganska hårt, skrattar Jennica.

Jennica säger att hon inte har något specialtrick, men hon gillar att anfalla och försvara. Hon tycker själv att hon är bättre på försvaret.

Hon berättar också att hon inte har hört så mycket trash talk på internationell nivå, men att det nog kan ske i seriematcherna. Själv har hon inte sagt så mycket fult åt de andra, men någon kommentar att de inte är så bra har slunkit ut, berättar Jennica och skrattar.

Sportpsykologistudier vid sidan om

Jennica har dessutom studerat två år till sportpsykolog och har tre år kvar av studierna. Hon berättar att hon genom studierna har blivit bättre på att hitta en flow i spelandet och det har hjälpt henne att kunna fokusera bättre under matcherna.

- Om man blir nervös får man tänka på något annat istället för att fokusera bara på ishockeyn så att man inte blir överladdad. Man ska inte deppa ner sig för mycket för man gör ändå sitt bästa.

VM i damernas ishockey spelas i Malmö, Sverige från 28 mars till 4 april. Idag spelar Finland mot Kanada. Kvartsfinalerna börjar den första april, seminfinalerna spelas den tredje april och finalen avgörs den fjärde april.

Mer om ämnet på Yle Arenan