Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gefles buse får slåss om speltid

Från 2015
Uppdaterad 01.04.2015 21:11.
Jens Portin, ytterback i Gefle IF, 2013.
Bildtext Jens Portin inleder sin sjätte säsong i Gefle.
Bild: Yle / Antti Koivukangas

Efter en tung vinter får Jens Portin får omväxlingens skull på allvar kämpa om sin startplats i Gefle IF. Vänsterbacken ser ändå fram emot säsongen som ”lagets buse” på en ny arena.

Portin har redan i flera säsonger tid varit given i Gefles startelva. De två senaste åren har han spelat snart sagt samtliga allsvenska matcher från start, men när den sjätte säsongen i klubben nu står inför dörren, finns det en del frågetecken.

– Vintern har varit väldigt tung, det måste jag medge. Det har varit såväl sjukdomar med influensa och magsjuka som lite baksideproblem och nu senast ljumsken, och jag har fått ta fart från andralaget. Nu börjar det sakta men säkert kännas bättre, berättar Portin till Yle Sporten.

– Och det gäller att komma i form, för det finns konkurrens om platserna. Det har kommit in en ny kille som kan spela på min position, så det blir tufft, men samtidigt kan det vara bra med lite konkurrens, så man hålls på tårna hela tiden.

Gefle IF:s logo.
Bild: Gefle IF

Portin kände av en ond ljumske för ett par dagar sedan men hoppas kunna träna mot slutet av veckan och förhoppningsvis finnas med i truppen som inleder Allsvenskan borta mot Falkenberg på söndag.

– Självklart vill man spela och ha en stor roll i laget. Försäsongen var jobbig men målet är fortfarande att jag förutom den viktigaste uppgiften, det vill säga att se till att vi är stabila bakåt, ska kunna bidra till anfallet så mycket det går.

Portin deltar en hel del i offensiven och han passade ifjol fram till fyra mål, näst mest i Gefle. En fullträff blev det också då han bröt en lång måltorka med ett drömmål mot Brommapojkarna.

– Dom kommer ju inte så ofta dom där målen, det brukar väl vara ungefär fem års mellanrum, men jag siktar på att jag inte skulle behöva vänta lika länge den här gången, flinar Portin.

Kroniskt bottenlag som alltid hålls kvar

Gefle fick förra säsongen kvala för sin fortsatta medverkan i Allsvenskan då man placerade sig trea från slutet. Även nu är laget på förhand sett en av de starkaste kandidaterna för nedflyttning – vilket man varit mer eller mindre varje säsong Portin spelat i klubben.

– Vi vill absolut förbättra från ifjol och det tror jag utan tvekan vi har möjlighet till, säger Portin. Det finns några lag där nere som vi ska kunna slå. Självklart vill vi gärna ha Sundsvall, vår rival i södra Norrland, bakom oss, medan Falkenberg låg i botten redan ifjol och Halmstad tappat en del spelare.

Jens Portin, ytterback i Gefle IF.
Bildtext Portin hoppas Gefle undviker bottenträsket.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

– Det blev lite onödigt spännande ifjol, men vi fixade det som vi gjort i ett antal år. Det är självklart inget självändamål att ligga där nere, men Gefle hör till de mindre klubbarna i serien och varje säsong är tuff. Visst vore det jättetrevligt att något år få vara på den övre halvan också.

En nyhet inför denna säsong är att Gefle flyttar in på en ny arena. Gamla Strömvallen får ge vika för nya Gavlevallen som ska invigas den 20 maj i samband med matchen mot GIF Sundsvall. En ny arena behövdes, menar Portin.

– Absolut, enligt de nya stadgorna måste man ha ett antal sittplatser under tak, plus att Strömvallen är väldigt sliten, både vad gäller underlaget, omklädningsrum och annat, så det var ett måste med en ny arena. Samtidigt gör det här att klubben kan växa på sikt, så det är bra för hela fotbollen i Gävle. Det ska bli jättekul att komma igång där.

Jaro finns alltid i hjärtat

Jens Portin fyllde 30 år i vintras och börjar höra till de mest erfarna i Gefle. Efter flytten från moderklubben FF Jaro 2009 har han redan hunnit med långt över 100 matcher i Allsvenskan.

Kontraktet med Gefle går ut efter den här säsongen, men Portin vill inte alltför mycket spekulera kring framtiden ännu. I sommar blir det aktuellt att fatta ett beslut vart det bär av – om någonstans. Kanske Finland är ett alternativ?

Jens Portin, FF Jaro
Bildtext Jens Portin hann spela knappa hundra matcher i Jaros representationslag före flytten till Sverige.
Bild: Yle

– Inte har jag kanske ännu riktigt planer på att flytta hem, men samtidigt vet man aldrig vad som händer i fotboll, saker kan gå snabbt. Men självklart vore det trevligt att en dag återvända hem.

Så Jaro kan börja ringa efter dig så småningom?

– Jaa, nå, Jaro finns nog alltid i hjärtat, ingen fråga om den saken, men jag trivs fortfarande väldigt bra här och kan vara sugen på att köra på här också, så vi får se hur det blir.

Och det där med lagets buse då? Jo, webbsajten svenskafans.com gav Portin den utnämningen i sin säsongsgenomgång efter hans ”häpnadsväckande fem gula kort” i ett snällt Gefle förra säsongen.

– Heh, inte tycker jag väl kanske att fem var sådär jättemånga, men det var väl någon mer än tidigare och det blev visst en avstängning också. Vi brukar alltid ligga nära toppen av Fair Play-ligan och har väl inte haft så många busar genom åren, så kanske jag får ta till mig den rollen då, avslutar Portin med ett skratt.

Finländarna i Allsvenskan 2015:

AIK: Sauli Väisänen
Häcken: Kari Arkivuo
Gefle: Jens Portin
Helsingborg: Jere Uronen
IFK Norrköping: Daniel Sjölund
Åtvidaberg: Hampus Holmgren och Simon Skrabb

Öppningsomgång:

4.4 Hammarby – BK Häcken
4.4 Kalmar FF – Helsingborgs IF
5.4 IFK Göteborg – Åtvidaberg
5.4 Falkenberg – Gefle IF
5.4 Djurgården – IF Elfsborg
5.4 IFK Norrköping – Örebro
6.4 AIK – Halmstads BK
6.4 GIF Sundsvall – Malmö FF