Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu är ”Daja” en ledargestalt

Från 2015
Uppdaterad 01.04.2015 18:41.
Daniel Sjölund, hösten 2009
Bildtext Daniel Sjölund trivs bra i Sverige men så småningom lär det bära av hem till Åland.
Bild: Yle

256 matcher. Daniel Sjölund har en imponerande mängd allsvenska kamper i bagaget. Den rutinen utnyttjar han just nu som en av ledarna i sin nya klubb IFK Norrköping. Men tankarna på att återvända till IFK Mariehamn har inte försvunnit någonstans.

En hel del har hänt sedan den då 19-årig anfallaren Daniel Sjölund anlände till Djurgården som upphaussad junior efter sejourer i bland annat Liverpools och West Hams organisationer.

Nu har den 31-åriga mittfältaren tolv allsvenska säsonger bakom sig, de två senaste i Åtvidaberg efter många år och bland annat två SM-guld i Djurgården, och han axlar ett annorlunda ansvar både på och utanför planen i IFK Norrköping.

– Största skillnaden till mina tidigare lag är att truppen är yngre och det är klart att jag får ta mera ansvar än förut. Båda tack vare det jag gjort ute på planen och också rutinen och erfarenheten som jag har och försöker delge de yngre spelarna, säger Sjölund till Yle Sporten.

Daniel Sjölund och Gregory van der Wiel, hösten 2010
Bildtext Daniel Sjölund har gjort 37 landskamper för Finland, den senaste dateras hösten 2012.
Bild: Koen van Weel / EPA / All Over Press

Sjölund har fått rikligt med förtroende under försäsongen och lär finnas med i startelvan då Norrköping på söndag inleder Allsvenskan hemma mot Örebro. Positionen är nuförtiden lite längre ner i banan på innermittfältet.

– Jag har en mer balanserande roll än tidigare, vilket kanske främst beror på att jag spelar bredvid en mer offensivt lagd spelare på mitten, säger Sjölund som under sin effektivaste säsong 2005 gjorde sju mål för Djurgården, och också så sent som 2013 stod för sex fullträffar och passade fram till ytterligare fem i Åtvidaberg.

– Det blir inte längre att automatiskt söka sig uppåt. Nu förväntas inte samma poäng, utan jag får mera sitta nere och bygga upp spelet därifrån. Vi har skickliga spelare längre fram i banan som jag får serva och låta dem ha mycket boll.

– Och det är inget som stör mig – tvärtom. Jag tycker det är väldigt kul att försöka lösa trånga situationer och spela på egen planhalva när man blir pressad. Det är bara skoj, säger Daniel Sjölund.

”Lite gliringar blev det”

IFK Norrköping hade en jobbig säsong ifjol och när nedflyttningsspöket i somras kittlade under fötterna försökte man värva Sjölund från Åtvidaberg. Det gick inte, men istället blev flytten av i vinter.

Sjölund berättar att det inte var några konstigheter med transfern; förhandlingarna med Åtvidaberg strandade och i Norrköping var man ivriga över att värva ålänningen. Att den nya klubbadressen just blev lokalkonkurrenten IFK orsakade inte några större problem.

– Lite gliringar blev det väl i omklädningsrummet, men jag tror de flesta har förståelse. Idag är det normalt att röra på sig och trots att klubbarna ligger nära varandra och matcherna kallas för derbyn, så upplever jag inte att det finns någon glödande rivalitet. Det har varit ganska lugnt.

IFK Mariehamn firar fullträff.
Bildtext Blir det IFK Mariehamn för Sjölund om ett par år?
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Årets mål är främst att förbättra fjolårets tolfte plats. Uppgiften blev betydligt svårare i onsdags då klubben gjorde sig av med sin anfallsstjärna Alhaji Kamara bara fem dagar före den allsvenska premiären.

– Han har gjort mest mål under försäsongen och var vår bästa måskytt med tio mål i Allsvenskan ifjol, så det är klart att det är ett avbräck. Och tungt att han lämnar laget i det här skedet också, medger Sjölund.

– Men det är bara att acceptera läget, så funkar det i den här branschen. Vi har duktiga ersättare, det är inte frågan om det, det är mera bredden jag kan känna att lider. Nu har vi ganska skadefri trupp, men det kan vända snabbt.

Åland kallar så småningom

Daniel Sjölund har två år kvar av kontraktet med IFK Norrköping. Vad som händer efter det är öppet.

– Jag har väl slutat att titta alltför mycket framåt, men tanken har alltid varit att flytta hem till Åland och spela med IFK Mariehamn som avslutning på karriären, berättar ”Daja” som håller regelbunden kontakt med många inom klubben.

– Dessutom har jag en åländsk tjej och nu också en ettårig pojke som ska börja på dagis, så det börjar kännas mer och mer naturligt med en hemflytt. Det är omöjligt att veta hur världen ser ut om två år, men det är klart att tankarna alltid finns på Åland.

Markus Halsti, Malmö FF-Sparta Prag, augusti 2014
Bildtext Markus Halstis ex-klubb Malmö FF är storfavorit till ett tredje SM-guld på raken.
Bild: EPA / All Over Press

”Malmö har ryckt ifrån”

Överlägset största förhandsfavorit till SM-guldet är de regerande mästarna Malmö FF som även fick smaka på Champions League-fotboll förra säsongen. Som främsta konkurrenter ses allmänt AIK och IFK Göteborg, och bakom dem Elfsborg.

– Malmö har ryckt ifrån och blivit snäppet vassare än alla andra. Efter året de hade ifjol vore det ju nästan konstigt om de inte var ovanför de övriga. De har ett jäkligt bra lag och det de gjorde förra året var häftigt och väldigt bra för svensk fotboll överlag, menar Sjölund.

– Nog ser jag Malmö som klar favorit, säger också Gefles back Jens Portin. De hade ett mycket bra fjolår och har förstås tappat många spelare men istället fått in en hel del bra typer. Möjligtvis kan Göteborg utmana och kanske Elfsborg, men Malmö blir nog tuffa.

Ett intressant lag är även Häcken som förra veckan presenterade en av de största värvningsbomberna i Allsvenskan i modern tid då Diego Lugano anslöt, medan bröderna Elm är återförenade i Kalmar FF.

Jere Uronen, HIF hösten 2012
Bildtext Jere Uronen (t.h.) är en av sju blåvita lirare i Allsvenskan.
Bild: EPA / All Over Press

Sammanlagt sju finländare hör till allsvenska organisationer för tillfället, av vilka förutom Sjölund åtminstone ytterbackstrion Kari Arkivuo, Jere Uronen och Jens Portin kan förvänta sig regelbundet med ansvar i sina respektive lag.

Finländarna i Allsvenskan 2015:

AIK: Sauli Väisänen
Häcken: Kari Arkivuo
Gefle: Jens Portin
Helsingborg: Jere Uronen
IFK Norrköping: Daniel Sjölund
Åtvidaberg: Hampus Holmgren och Simon Skrabb

Öppningsomgång:

4.4 Hammarby – BK Häcken
4.4 Kalmar FF – Helsingborgs IF
5.4 IFK Göteborg – Åtvidaberg
5.4 Falkenberg – Gefle IF
5.4 Djurgården – IF Elfsborg
5.4 IFK Norrköping – Örebro
6.4 AIK – Halmstads BK
6.4 GIF Sundsvall – Malmö FF

Diskussion om artikeln