Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ligatipset: En kort historik

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Ligatipset går in på sin fjärde säsong.
Bild: YLE

Ligatipset har i varierande omfattning och form varit en del av Svenska Yle Sportens fotbollssommar sen säsongen 2012.

Tillväxten har varit explosiv när deltagarantalet från den första upplagan till 2013 mer än fyrdubblades. Den utvecklingen fortsatte också ifjol när deltagarantalet mättes i helt nya hundratal.

Det första året tävlade man om ett bokpris, 2013 fungerade Tim Sparv som ambassadör och han efterträddes ifjol på den posten av Kasper Hämäläinen.

I #ligatipset2015 är det VPS forne lagkapten och nuvarande österrikeproffset Sebastian Strandvall som axlat ansvaret som ambassadör för Svenskfinlands finaste fotbollstävling.

Jämnt år 2012

HJK knep guld hösten 2012 och Åbolagen delade broderligt på de mindre ädla medaljerna. Delning blev det också fråga om i täten på Ligatipset, när fyra deltagare hade satt fyra rätt i tabellen. I tävlingen deltog 37 bidrag.

Den gången gick segern till Åbo och Tomas Antus via tie-break.

Dominans 2013

Segern i Ligatipset 2013 gick också till Åbo med en för formatet bländande insats. Oskari Karppinen lyckades sätta hälften av lagen i tabellen på rätt plats i april 2013 och belönades med en signerad spelskjorta av Tim Sparv.

Tätt i täten 2014

Ifjol var det tre herrmän om budet när resultaten i ligan klarnat. Trion Andreas Matkala, Mikael Jakobsson från Jakobstad och Mathias Vironen från Vasa hade alla träffat sex av tolv lag rätt i tabellen, men Vironen tog hem spelet eftersom han hade träffat rätt på både guld- och silverposition.

År 2014 slogs deltagarrekordet med hästlängder för Yle Sportens tipstävling då över 450 bidrag lämnades in före spelstopp.

Vinnaren Vironen fick på hösten post från Polen - en signerad spelskjorta av Poznans och landslagets Kasper Hämäläinen.

På eftermiddagen den 25 oktober vet vi vem som tagit hem spelet i det förnyade

#ligatipset2015