Ikonmålning gav Pia Maria Montonen tålamod

Pia Maria Montonen började måla ikoner för tio år sedan. Nu ställer hon för första gången ut sina kära ikoner, som lärt henne tålamod.
Pia Maria Montonens ikoner pryder nu de vita träväggarna i en antikhandel i södra Helsingfors. Det är en ypperlig miljö för henne, som är konsthistoriker, journalist och före detta chefredaktör för Glorian Antiikki. Efter tjugo hektiska år i mediabranschen blev ikonmålningen hennes räddning.
- Ikonmålningen lärde mig tålamod.
I sitt hem i Tölö har hon inrett ett burspråksfönster med allt som behövs för ikonmålning. Vackra färgpigment i jordtoner och metallfärger finns i transparenta glasflaskor. Ett urval penslar, linolja och några handmålade, ryska pennor ger inspiration.
- Jag kan ibland måla en hel dag och en natt.
Humanism och sensitivitet
De senaste tio åren har Pia Maria studerat ikonmåleri på kurser ordnade av Helsingfors ortodoxa församling och Valamos folkhögskola.
- Jag är stolt över att ha haft Alexander Wikström, Tuula Majurinen och Ulla Vaajakallio som mina lärare.
Ordet ikon kommer från grekiskans eikón, som betyder bild. Pia Maria berättar att ikonerna utvecklades i den förkristliga kulturen och nådde sin blomstring i Bysans kejsardöme (395-1453 e.Kr.).
Ikonen är ett fönster till evigheten, den visar sitt motiv i ett rent, upplyst tillstånd. Det finns alltid en urbild bakom.
- I de heliga bilderna finns liv. Budskapet är rörande, mycket humanism och sensitivitet.
En face
Det viktigaste elementet i den tvådimensionella ikonen är ljuset, som kommer från himmelens rike. Ikonen är platt och målaren använder sig av ett omvänt perspektiv för att föra motivet närmare betraktaren, förklarar Pia Maria.
- Motivet skildras en face eller delvis i profil, aldrig helt i profil eftersom det skulle förhindra kontakten till betraktaren.
Det finns fyra huvudtyper av ikoner: Kristusikoner, ikoner av Gudsmodern, ikoner av de heliga och fest- eller evenemangsikoner. Ikonen visar i bild det samma som de heliga skrifterna gör i ord.
Färgpigment med budskap
Pia Maria använder alltid naturliga pigment då hon målar ikoner och äggtempera är bindemedlet. Till sist skyddar hon ikonen med linolja. Färgerna symboliserar olika andliga egenskaper.
- Guld och gult är himmelskt ljus och energi. Rött är livskraft och blod. Blått är färgen för det andliga, himmelens eviga närvaro.
Det gröna i ikonen symboliserar det nya livets hopp och blomstring. Vitt är renhetens, oskuldens och perfektionens färg. Svart är avsaknaden av ljus, symbolen för dödens rike.
- Rent svart används knappast i ikonmåleriet. Man får använda högst fem olika pigment i en ikon men de kan ju bli tusen olika nyanser!
Pia Maria Montonens ikonutställning kan ses på Maxies Antik i Helsingfors till den 25 april 2015.
Bekanta dig med den ortodoxa kyrkans förberedelser inför påsken. Pia-Maria Lehtola och Christian Forsberg besökte två ortodoxa kyrkor i Helsingfors i Pixel 8.4.2009.
