Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Påskstrejk hotar passagerarfartygen

Från 2015
Uppdaterad 01.04.2015 15:40.
Silja och Viking
Bild: Lehtikuva

Fartygstrafiken i Finland riskerar fortfarande att stanna upp i morgon, eftersom man inte nådde någon lösning i gårdagens förhandlingar om isbrytararbetarnas kollektivavtal. Förhandlingarna återupptogs klockan 12 i dag, onsdag.

Om det inte blir en lösning inleds en sympatistrejk i morgon på skärtorsdag, och den innebär i så fall att alla lastfartyg och passagerarfartyg med finsk flagg stannar i hamn i Finland.

Viking Line uppger att rederiets fartyg är så gott som fullbokade kring påsk och att en eventuell strejk skull komma vid sämsta möjliga tidpunkt. Fem av Viking Lines fartyg seglar under finsk flagg och en påskstrejk skulle innebära att 87 000 passagerare blir utan sin resa.

Kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström säger att situationen verkligen är allvarlig, men hon är fortfarande hoppfull.

- Vi väntar och ser, men hoppas ännu att parterna kommer fram till ett positivt resultat.

Ingen makt att påverka förhandlingarna

Enligt Boijer-Svahnström är det inte mycket rederiet kan göra i den här situationen.

- Vi är ju inte avtalspart i den här konflikten så vi har ingen makt att påverka förhandlingarna. Just nu avvaktar vi och ser, men vi kan inte tro att det blir en strejk, det känns orimligt.

Viking Line förbereder sig ändå på det värsta scenariet, dvs. att trafiken står i påsk. Det betyder i så fall mycket jobb, konstaterar Boijer-Svahnström.

- Vi har egentligen inte så många alternativ, men en strejk skulle betyda att 87 000 passagerare ska kontaktas och ombokas. Logistiskt blir det ett väldigt pussel.

Johanna Boijer-Svahnström hoppas också att de passagerare som har bokat en påskresa hos Viking Line inte skrider till några åtgärder i det här skedet.

- Vi hoppas att folk kan avvakta ännu. Resorna går ju att flytta och vi kan också återbetala dem, men nu just rekommenderar jag att man avvaktar. Vi kan inte tro att det blir strejk.

Tallink Silja bekymrat över barnfamiljer

Också på Tallink Silja följer man bekymrat med förhandlingarna inom isbrytartrafiken. En strejk skulle stoppa två av rederiets fartyg, nämligen Silja Serenade och Baltic Princess, och närmare 20 000 passagerare som har bokat en påskresa skulle drabbas.

Men också Tallink Siljas kommunikationsdirektör Marika Nöjd hoppas att folk kan avvakta.

- Vi hoppas fortfarande att det inte blir någon strejk, och utgår i det här skedet från att alla avgångar blir av som planerat. Om en strejk sedan bryter ut börjar vi omedelbart kontakta alla passagerare och fundera på olika alternativ.

Nöjd säger att en eventuell strejk skulle vara ytterst ledsam, speciellt när det gäller just påsken.

- Väldigt många människor skulle bli lidande, framför allt många barnfamiljer som har planerat en påskkryssning. Det blir säkert en hel del gråt i många familjer ifall strejken bryter ut.

Också Wasaline och Eckerö Line berörs

Också de mindre rederierna Wasaline och Eckerö Line skulle drabbas av strejken.

För Wasalines del skulle strejken innebära att Wasa Express står från och med fredag, medan Eckerö Lines fartyg Finlandia skulle stanna i hamn redan på skärtorsdagen.

På Wasaline uppger man att alla som har bokat en resa kommer att kontaktas via SMS ifall en strejk bryter ut.

Diskussion om artikeln