Nu är det full rulle på Örö
Måttbanden fladdrar i vinden och askarna med skruvar riskerar välta omkull i den hårda vinden.
Arbetet med att bygga brygga för sjuttio båtar i gästhamnen i Örö är i full gång och försedda med varma, vindtäta overaller och flytvästar kryper Matias Wasiljef och hans mannar från Dalsbruks byggtjänst omkring med borrarna i högsta hugg.
- Det går bra fast det är lite blåsigt i dag, skrattar Wasiljef.
Mellan femton och tjugo karlar från fyra olika företag, alla från Kimitoön, jobbar för tillfället med att både bygga nytt och rusta upp gammalt på Örö.
Staffan Sjöblom från Sjöblom byggprojektering har fem man på plats för att bygga nya toaletter och duschar i en av byggnaderna på kasernområdet.
- I dessa tider betyder jobb av det här slaget mycket, säger Staffan. Han och hans arbetare pendlar mellan Kasnäs och Örö med egen båt, men en del av de andra byggarbetarna bor under vardagarna på Örö.
- En intressant plats att jobba på, sammanfattar Sjöblom.
Skärgårdens pärla
Officiellt öppnas ön för allmänheten den 6 juni men redan nu är intresset för att besöka ön stort.
- Vi har förhandsbokningar från olika grupper både för maj och september redan, berättar Carl de la Chapelle från företaget Skärgårdskompaniet.
Skärgårdskompaniet har huvudansvaret för att driva hamn- restaurang och logiverksamhet på Örö och samarbetar för tillfället tätt med Forststyrelsen som ser till att öns byggnader och infrastruktur är i sådant skick i sommar att det går att bedriva turismverksamhet på ön.
Enligt Jouni Vuorinen som är specialplanerare vid Forststyrelsen är byggnaderna, varav en del är hundra år gamla, i förvånansvärt bra skick.
- Inga större problem, intygar Vuorinen.
Både de la Chapelle och Vuorinen är uppenbart förtjusta i Örö.
- Utan att underskatta något ställe i skärgården så är nog det här skärgårdens pärla. Det finns många fina ställen men det här är något ännu finare, säger Carl de la Chapelle, delägare i Skärgårdskompaniet.
Rik historia
På 1800-talet var Örö en öde ö som fungerade som betesmarker för boskap från Rosala. Byggandet av Örö kustfort inleddes på befallning av tsaren år 1915 men övergavs av ryssarna 1918.
Enligt hörsägen hade ryssarna för avsikt att spränga Örö i luften men en Rosala-flicka som jobbade som barnskötare hos den ryska kommendanten lyckades avstyra det hela.
Efter krigen och ända fram till år 2005 utnyttjade försvarsmakten Örö för utbildning och övning. Den första januari 2015 blev Örö en del av Skärgårdshavets nationalpark och förvaltas nu av Forststyrelsen.
Kasernområdet, kanoner, kasematter, försvarsstationer och kullerstensvägar med namn som Pitkä ikävä och Lyhyt ikävä kommer att bibehållas och är en del av öns historia.
Unik miljö
Örö är ett av Finlands artrikaste områden och i en fågelstudie år 2014 kunde man urskilja hela 180 olika fågelarter.
Ledstjärnan i utvecklandet av turismen på ön är att både öns historia och miljö bevaras. Det finns utmärkta naturstigar på Örö och all landstigning sker via gästhamnen på Örös östra sida.
Örö välkomnar alla
Viktigt är också att Örö är en ö som alla har råd att besöka, förklarar Carl de la Chapelle.
Det kommer att finnas logi som passar alla plånböcker; lägerplats för tältning, vandrarhem, bed & breakfast och rum med hotellstandard.
Den nordiskinspirerade menyn ska också vara okonstlad men god, intygar de la Chapelle och tillägger att lokala råvaror prioriteras.
Bra läge
Förutom att Örö bjuder på både kultur och natur kommer det också att finnas aktiviteter förknippade med naturturism att ta del av på ön. Bland annat kommer det att finnas kajaker och cyklar att hyra.
Ön är också passligt belägen invid faret som löper mellan Mariehamn, Utö och Hangö. I dagens sjökort finns ingen farled inritad till Örö men på Örös webbplats samt Forststyrelsens webbplatskan den som vill kontrollera hur det lönar sig att navigera för att nå hamnen.
Från Kasnäs kommer det sommartid att finnas båtförbindelse varje dag tur och retur till Örö. Båtförbindelse från Åbo via Pargas och från Hangö till Örö är också under planering.
Ekumeniskt kapell planeras
Den officiella invigningen av Örös nya liv sker i början av juni. Åtminstone bryggorna kommer då att stå färdiga, likaså toaletter och duschar samt B&B. Hotelliknande rum blir färdiga nästa år.
I Forststyrelsens och Skärgårdskompaniets dröm ingår också ett ekumeniskt kapell. Det kunde till exempel inredas i det som i tiderna varit Örös reparationsverkstad.
Mål för Örö
