Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tänk efter före du köper mat

Från 2015
Matkorg
Bild: Arja Lento

Finländarna kastar i medeltal bort cirka 24 kilo ätbar mat per person varje år. Det här vill Marthaförbundet gärna råda bot på. Därför har förbundet startat kampanjen #svinnkampen.

Anita Storm.
Bildtext Anita Storm.
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

Kampanjen pågår under 1,5 år och tanken är att uppmärksamma folk på matsvinnet speciellt inför de stora högtiderna, som till exempel nu vid påsken.

- Det är oftast planeringen som det faller på. Vi tänker inte efter hur mycket mat behövs egentligen. Och när vi går omkring i supermarketarna och ser det stora utbudet blir det också många impulsköp, säger ekorådgivaren Anita Storm.

Årligen slängs:

22 miljoner kg grönsaker
8 miljoner kg potatis
20 miljoner kg mjölkprodukter
21 miljoner kg hemlagad mat
12 miljoner kg bröd
2,3 miljoner kg ost.
11 miljoner kg färsk fisk
11 miljoner kött
11 miljoner kg hämtmat
11 miljoner kg ägg
300 000 kg popcorn, chips och godis

Sammanlagt slängs cirka 130 miljoner kg varje år i hemhushållen. Källa: Foodspill/ MTT. Läs hela undersökningen här.

Unga urbana kvinnor slänger mest

Mest mat slängs i små- och singelhushåll. Den typiska personen som slänger mycket mat är en urban ung kvinna. Det är ofta grönsaker, potatis, mjölkprodukter och färdiglagad mat, både hemlagad och hämtmat, som slängs.

- Ett tips är att någon dag i veckan göra en inventering av kylskåpet och göra en maträtt av det som redan finns där. Man kan också tänka framåt och fundera på hur dagens maträtt eventuellt kunde utvecklas till i morgon. Eller ha en restdag, att man äter upp de senaste dagarnas rester.

Tidigare var man mera noggrann med att ta tillvara all mat, speciellt efter kriget när det fanns dåligt med råvaror.

- Jag minns min mamma som hade räknat ut exakt hur många potatisar och köttbullar vi fick äta på var så att det skulle gå jämt ut. Och det gjorde det också oftast.

Hela moroten är svinnet

Matsvinn är mat som går att äta, men som ändå slängs i soporna. Det är alltså inte morotsskalet som är svinnet, utan när hela moroten slängs.

Om du vill minska på ditt matsvinn och gärna vill ha inspiration hittar du det bland annat på Marthaförbundets webbplats. Där kan du läsa vad du kan göra med till exempel det överblivna brödet och kaffeslatten.

Kampanjen #svinnkampen hoppas minska mängden mat som slängs - Spela upp på Arenan