Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Påskdagen – kristendomens kärna

Från 2015
Uppdaterad 05.04.2015 07:38.
Tulpanparken Keukenhof.
Bild: Yle/ Daniel Olin

Bland årets helger känns julen för många i dagens läge som Den Stora Helgen, men enligt kristen tro är Påskdagen årets viktigaste och gladaste dag. I ortodoxa och katolska kyrkor börjar firandet av dagen redan vid midnatt; med bl.a. Bibelläsningar som belyser hela den kristna frälsningshistorien från det judiska folkets utvandring ur Egypten till Jesu uppståndelse. Seden att fira midnattsmässor har blivit vanligare också i lutherska kyrkor.

I de ortodoxa är det vanligt med processioner runt kyrkan och också att församlingsmedlemmarna hämtar med sig av påskens festmat till kyrkan för att den skall bli välsignad. I både ortodoxa och katolska kyrkor förnyar församlingsmedlemmarna sina doplöften under den nattliga mässan.

Till traditionerna inom evangelisk-lutherska kyrkan hör att fira Påskdagens gudstjänst med processioner, musik och stora buketter påskliljor eller andra vårblommor. Den liturgiska färgen är festens vita och alla sex altarljusen tänds.

På många håll firas familjegudstjänst: barn bär blommorna i processionen och sjunger sånger som t.ex. Uppstått har Jesus och Dina händer är fulla av blommor, populära sånger som ännu inte ingår i psalmboken.
I många församlingar förs blommorna efter mässan till ålderdomshem och sjukhus, till församlingsbor som inte kan ta sig till kyrkan.

Till påskdagstraditionerna också för många icke-katoliker hör att följa med påvens påsktal, som han läser från Peterskyrkans balkong i Rom. Den välsignelse påven avslutar sitt tal med kallas ”Urbi et orbi” – till staden och världen.

I Radio Vega och Yle Fem firas Påskdagens gudstjänst med Korsholms församling. Lilla barnkören, körskolan och Germivox medverkar, tillsammans med kyrkokören Korsholms kammarorkester och blåsare, som leds av Susanne Westerlund. Rune Lindblom predikar, Jessica Bergström-Solborg är litrug och Ann-Christine Nordqvist-Källström organist.

I Radio Vega kl 13.03 och i Yle Fem kl 14.25