Är du framtidens ledare?
Jakten på framtidens ledare har börjat. Uppfyller du kraven som morgondagen ställer?
Handen på hjärtat! Hurdan är du egentligen? Är du utåtriktad, rastlös och ständigt i händelsernas centrum? Eller trivs du för dig själv, är uthållig och fokuserad? Ja, då har du förmodligen en introvert läggning. Och det är bra, för i framtiden kommer ansvarsfulla, reflekterande och detaljfokuserade personer, som du, att behövas i allt högre grad. Det hävdar den svenske författaren och konsulten Linus Jonkman som nyligen utkommit med boken Introvert - den tysta revolutionen.
Dominanta ledare
Linus Jonkman har funderat på framtidens ledarskap. I boken Introvert - den tysta revolutionen skriver han om hur den extroverta människotypen allt sedan individualismens frammarsch på 60-talet kommit att dominera arbetsmarknaden.
Extroverta personer är sociala, dynamiska och spontana. När företag idag rekryterar personer till ledande poster är det självklart att de vänder blickarna mot dessa framfusiga personer som utgör sinnebilden av moderna ledare som fattar beslut på löpande band och inte låter sig rubbas av minsta motgång.
Idag dyrkas beslutsamhet och sociala förmågor, men förr värdesatte man andra egenskaper. Självhävdelse och spontanitet rimmade illa med en företagskultur som byggde på långsiktig planering och ansvarsfullhet. Förr hade en introvert ledare tålamod och tid att vänta ut det rätta beslutet. Omvärlden värdesatte också egenskaper som flit och eftertänksamhet på ett helt annat sätt än vad den gör idag.
Nördens revansch
Den extroverta normen har idag ändå försatt de introverta i en besvärlig position, hävdar Linus Jonkman och beskriver i boken hur många försiktiga och tillbakadragna personer lever ett dubbelliv bakom en glättig fasad eller våldför sig på sin personlighet genom att agera extrovert.
Detta dubbelliv är både slitsamt och kontraproduktivt och Linus Jonkmans råd till tillbakadragna personer är att erkänna sin sociala begränsning och istället bejaka nörden inom sig själva.
Arbetsgemenskapen borde också lära sig att ta vara på det specialkunnande som mången introvert person besitter. De introverta är nämligen en förbisedd resurs, eftersom ett välfungerande samhälle också behöver personer som är reflekterande, detaljfokuserade, försiktiga och står ut med monotona sysslor.
Flexibilitet framför allt
Linus Jonkmans bok är en hälsosam påminnelse om att en fungerande arbetsgemenskap beaktar båda lägren. En introvert läggning hänger ofta samman med intelligens och kreativitet och en organisation eller ett företag som förmår ta vara på denna resurs, får ett klart försprång till sina konkurrenter.
Nyckelordet i sammanhanget är flexibilitet och det bästa resultatet uppnår man enligt Jonkman, när två motsatta temperament samarbetar. Vad hade Paul McCartney varit utan John Lennon eller Steve Jobs utan sin tystlåtne, men strävsamme kompanjon Steve Wozniak?
Tänk på detta nästa gång du formulerar din arbetsansökan eller chefen eller läraren tvingar dig att hålla ett anförande mot din egen vilja. Då ska du hålla i minnet att de introvertas tid som ledare snart är här!
Lasso om ledarskap i kris
Förr präglades finskt ledarskap av jävlaranamma och en auktoritär stil. Denna vår har riksdagsarbetet ändå präglats av oenighet och oklar ansvarsfördelning – ingen axlar ledarrollen och alla skyller på varandra.
Varför är det så svårt att vara ledare idag? Och hur ska framtidens ledare agera för att samla de vilsna fåren? Denna vecka synar Lasso ett ledarskap i kris. I programmet medverkar bland andra filosofen Frank Martela, konsulten Linus Jonkman, koordinatorn Isabella Holm och den före detta diplomaten Alec Aalto.
Programledare: Petter Lindberg
Onsdagen 10.2 kl. 20 och torsdagen 11.2 kl. 17:25 i Yle Fem