Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oklara besked från Iranförhandlingarna

Från 2015
Uppdaterad 01.04.2015 16:04.
John Kerry spanar ur hotellrum i Lausanne.
Bildtext John Kerry spanar ut ur sitt hotellrum i Lausanne i Schweiz.
Bild: EPA/LAURENT GILLIERON

Det kommer delvis motstridiga besked från förhandlingarna om Irans kärnkraftsprogram från mötet i Lausanne. Förhandlingarna har återupptagits med besked om att de fortsätter ”så länge det krävs för att nå samförstånd”.

Då förhandlingarna mellan de så kallade världsmakterna och Iran återupptogs på onsdag för sjunde dagen i streck var det fotfarande oklart hur nära samförstånd parterna ligger.

Beskeden från parterna gick isär och Iran verkade stå för de mer optimistiska budskapen.

Irans vice utrikesminister Abbas Aragchi menar att ett gemensamt utlåtande, det vill säga ett beslut om ramarna för ett slutligt avtal, kan ges ut under onsdag kväll.

Enligt Aragchi skulle dokumentet ändå bara vara riktgivande och inte innehålla specifika ramar.

Västerländska källor vid förhandlingsbordet uppger ändå till nyhetsbyrån AP att inget hade beslutats då förhandlingarna återupptogs på onsdag och att västländerna inte skulle godkänna ett utlåtande som inte slår fast mer specifika ramar för det slutliga avtalet.

Det tyska utrikesministeriet verkade bekräfta den västerländska ståndpunkten.

- Framstegen är klart synliga, men inga beslut har fattats, twittrade ministeriet strax före förhandlingarna började i dag.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel lät förstå att en överenskommelse kan nås idag, men gav inga specifika uppgifter.

Få, men viktiga hinder för samförstånd

Två olösta frågor står fortfarande i vägen för en överenskommelse. Den ena uppges vara tidtabellen för hävandet av sanktionerna mot Iran.

Iran vill gärna se att sanktionerna mot landets banker och oljeindustri hävs med en gång då avtalet är färdigt, medan västländerna vill knyta hävandet till milstolpar i uppföljningen av avtalet.

Den andra frågan är om Iran ska få använda en del av sina kärnanläggningar för forskning och vidareutveckling av anrikning av uran, och det är den frågan som Iran verkar vara mindre benägen att backa om.

- Vårt forsknings- och utvecklingsprogram kommer definitivt att fortsätta, sa Aragchi till AP.

Förhandlingarna kan dra ut

Båda sidorna verkar ändå vara beredda att fortsätta förhandla om en överenskommelse inte blir färdig på onsdagen.

Irans utrikesminister Mohammed Javad Zarif sa i dag att han tänker stanna i Lausanne så länge det krävs för att nå samförstånd.

Också USA:s utrikesminister John Kerry sköt upp sin avfärd på obestämd tid och enligt källor nära förhandlingarna har han tömt sin kalender för de kommande dygnen.

Kinas, Frankrikes och Rysslands utrikesministrar lämnade förhandlingarna på tisdagen, med löften om att återvända vid behov.

Hur mycket deras avfärd påverkar förhandlingarna är ändå oklart. De drivande krafterna bakom hela förhandlingsprocessen är fortfarande kvar i Lausanne.